Barcelona i València insten de nou Interior a no reobrir els CIE: “És incompatible amb la dignitat humana”

Els consistoris temen que els centres funcionin de nou de forma imminent després que els ho comuniquessin fa uns dies


L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el batlle de València, Joan Ribó, han enviat una carta al ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, per demanar-li que no reobri els centres d'internament d'estrangers (CIE), tancats des de fa uns mesos per la crisi de la Covid-19. 

Després d'una primera carta el juny, els alcaldes expressen especial preocupació per una eventual reobertura en el context de pandèmia: “Ens sembla com a mínim incompatible pel que fa a la salut, la dignitat i el respecte dels drets humans”. Els ajuntaments temen que es tornin a traslladar persones migrants als centres de forma imminent després que l'Estat els comuniqués el 23 de setembre la intenció de reobrir-los amb l'objectiu de reprendre les polítiques de retorn.

Colau i Ribó tornen a fer front comú per mostrar l'oposició a la reobertura dels CIE, que “no són benvinguts”, subratllen, a les ciutats que governen. Els dos alcaldes adverteixen del què significa internar persones que no han comès cap delicte en un context de restriccions de mobilitat i aforament reduït i alerten que els centres “no compten amb la infraestructura suficient” per afrontar “la possibilitat d'un sol contagi”.

Els màxims dirigents de Barcelona i València argumenten que la utilització dels CIE com a mecanisme automàtic d'internament de persones que arriben a la península de manera irregular amb l'objectiu de reprendre les polítiques de retorn és una “greu anomalia” que “contravé directament” la directiva europea de retorn i la Llei d'asil.

A més, veuen incompatible reprendre les polítiques de retorn en una situació de tancament de fronteres; una política, denuncien, que s'ha demostrat “fallida” per regular els fluxos migratoris quan les fronteres estaven obertes i destaquen en aquest sentit que el govern espanyol va expulsar menys de la meitat de les persones tancades als CIE el 2019.

“Els mateixos recursos que s'utilitzen per a una política migratòria cruel, ineficaç i vulneradora de drets humans han de reorinetar-se cap a una política migratoria d'acollida, solidària i basada en la cohesió social”, reclamen Colau i Ribó, que recorden el compromís de l'acord del govern de coalició del PSOE i Podemos de prioritzar la dotació del Fons d'Asil.

“Forats de drets humans”

El regidor de Drets de Ciutadania de Barcelona, Marc Serra, afirma que aquests centres són “forats de drets humans” i que s'acaben convertint en un “càstig més per a les persones immigrades per ser pobres i per estar en situació irregular”. Serra recalca que Barcelona “pot viure sense CIE” com ha quedat demostrat, diu, en aquests mesos en què el centre de la Zona Franca ha estat buit, després que tanqués el març per l'esclat de la pandèmia del coronavirus.

El regidor barceloní demana valentia al ministre Grande-Marlaska per “entomar” aquesta qüestió. “Creiem que el govern de l'Estat ha mostrat en algunes qüestions una sensibilitat més enllà de la del PP i creiem que ha de ser valent”, insta.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article