Argimon alerta que la situació per la Covid-19 “seguirà empitjorant” i vindran “moments molt complicats”

“És una situació que ens demanarà el màxim de tothom en aquests propers dies i setmanes”, adverteix

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha advertit que la situació per la Covid-19 “seguirà empitjorant” i ha alertat que “vindran moments molt complicats”. “És una situació que ens demanarà el màxim de tothom en aquests propers dies i setmanes”, ha advertit durant una roda de premsa. Ha insistit en que Catalunya no és una illa, que les dades als territoris propers empitjoren i que cal estar “molt alerta”.

Per aquest motiu, el secretari de Salut Pública ha assegurat que el Departament de Salut “redoblarà l'esforç” i la “determinació” en l'estratègia de cribratges i l'ampliació de la investigació dels positius, perfeccionant el sistema de detecció i rastreig.

Els casos de coronavirus aniran a l'alça els propers dies, segons Argimon, perquè això és el que indiquen “algunes prediccions” i “alguns elements de mobilitat”. El subdirector general de Salut Pública, Jacobo Mendioroz ha afegit que “es creix perquè és difícil respectar les regles sempre, i per això hem de mantenir un nivell més ampli de coses que es puguin fer ja que les PCR no eviten els contagis inicials”, ha explicat.

En aquest sentit, Argimon ha destacat que és necessari que baixi el percentatge de positivitat, que ara es situa en un 6%, i que per això “cada cop busquem més i més positius, amb més estratègies de cribratge diferents”. De fet, el risc de rebrot per Covid-19 a Catalunya es dispara aquest dimecres i ja arriba als 234,14 punts, que suposen un “risc molt alt”, superant àmpliament els 215,15 punts d'aquest dimarts. La taxa de transmissió o velocitat de contagi, l'Rt, també puja i passa d'1,13 a 1,21. Segons les dades de Salut, en les últimes 24 hores s'han declarat 1.477 nous casos confirmats per prova PCR, arribant als 149.747 des de l'inici de la pandèmia, i hi ha hagut dues noves morts, arribant a les 13.425.

Pel que fa a l’estat de l’epidèmia a cada una de les regions sanitàries de Catalunya, Argimon ha destacat que la bona notícia és que s’han aixecat les mesures de restricció a la Cerdanya pel descens de la corba a l’Alt Pirineu i l’Aran. A Girona s’estan reforçant cribratges escolars a Salt i a Anglès; i sobre Lleida ha dit que té un comportament millor en aquests moments, tot i que encara s’ha de reduir la corba per sota de 100.

En donar les dades per territoris han destacat la situació de les Terres de l'Ebre i en particular han parlat de la brot de Covid-19 en un escorxador de Padesa, que en pocs dies va passar de 80 a 300 casos. “Creiem que és un exemple il·lustratiu”, ha dit Mendioroz. “És una bona prova de la capacitat infectiva del virus”, ha afegit. Els treballadors afectats són d'Amposta, Roquetes i Tortosa, i ara es treballa per tallar totes les cadenes de contagi en aquests municipis. Si no ho aconsegueixen, amb la progressió actual “en dues setmanes hi haurà més de mil casos només a les Terres de l'Ebre”, ha advertit.

Més cribratges a les escoles

D’altra banda, Argimon també ha explicat que en les tres setmanes de curs escolar s’han fet pràcticament 100.000 PCR a persones del cens escolar, dada que contrasta amb les 117.472 PCR que s’havien fet des de l’inici de la pandèmia fins al 13 de setembre. “Anirem pujant la intensitat de l’activitat de cerca de contactes estrets a les escoles i anirem creixent en les estratègies per trobar-los”.

El secretari de Salut Pública ha fet un repàs sobre els cribratges escolars intensius en curs a diferents poblacions, i ha dit que s’estan fent a l’Hospitalet de Llobregat (unes 5.000 persones), a tres escoles de Sant Adrià del Besòs (8.000 persones), a Tortosa s’hi va començar dilluns i es farà a tots els centres de la ciutat; a l’escola Escola Angelet de Mataró, i que està previst fer-ne a totes les escoles de Salt (8.000 persones).

Castanyada i Tot Sants “sense aglomeracions”

S’apropa la Castanyada i Tot Sants, esdeveniments que reuneixen activitats i persones, i Argimon ha dit que a part de “les línies vermelles d'evitar les aglomeracions i el contacte físic” considera que es podran celebrar “bona part de les activitats”, com per exemple anar al cementiri, sempre amb les mesures establertes. En canvi, sí que ha dit “les festes de Halloween no es poden celebrar per la limitació de sis persones”.

Llum verda a l‘oci nocturn controlat i segur

Un altra aspecte que s’ha anunciat durant la compareixença de Salut és el que fa referència a l’oci nocturn, que podrà tornar a obrir al públic amb “determinades condicions i requisits”, segons ha explicat el sotsdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado. Així, s’autoritza l’obertura de locals que operen com a discoteques, sales de ball, sala de festes amb espectacle, bar musical, karaoke, per a desenvolupar determinades activitats que comportin “nivells de contacte i interacció social de menys risc”, amb persones assegudes durant la majoria del temps que dura l’activitat i amb poc moviment i interacció social amb altres persones que comparteixen l’activitat. No està permès el ball però sí que duguin a terme activitats com concerts amb el públic assegut, mantenint distància i aforaments limitats. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article