Prop de mig milió de persones ha rebut ajuda humanitària de la Creu Roja per afrontar la pandèmia

El 39% de les persones ateses per l’entitat ha perdut la feina a causa de la crisi i més de la meitat de les llars han reduït els ingressos


Les entitats han començat a comptar els efectes de la pandèmia de la Covid-19 i el balanç és cada dia més preocupant. Creu Roja ha atès, a través del seu pla RESPON, més de 485.863 persones en situació de vulnerabilitat a tot Catalunya. D’aquestes, 35.857 persones era la primera vegada que es dirigien a l’entitat. Entre els mesos de març a setembre, alerten a l’entitat, hi ha hagut un increment de les ajudes d’un 143% respecte al mateix període de 2019.

A més, de l’anàlisi de la situació d’aquestes persones, Creu Roja també alerta que el 39% de les persones que ha atès ha perdut la feina a causa de la pandèmia. “Mentre que més de la meitat de les llars que abans de la crisi sanitària comptava amb ingressos mensuals més o menys estables, ara han vist disminuir els seus recursos econòmics”, alerten.

Així ho constata l’entitat a l’informe Impacte de la Covid-19 en col·lectius vulnerables, que han elaborat després d’enquestar més de 1.314 persones ateses entre els mesos de juliol a setembre. Una de les xifres que, per a l’entitat, és més alarmant és que el 22% de les persones enquestades no compta amb cap ingrés fix, mentre que un 15,6% dels salaris s’ha acabat reconvertint en expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO). El 13% de les famílies manifesta que depèn exclusivament de l’ajuda de la Creu Roja per tirar endavant.

Per donar resposta a aquesta emergència, des de maig a setembre la Creu Roja ha distribuït prop de 2,5 milions de quilograms d’aliments i més de 61.000 kits d’higiene i alimentaris per cobrir necessitats bàsiques. En l’àmbit de l’ocupació laboral, ha realitzat 5.910 sessions d’informació i 3.954 d’orientació ocupacional que han arribat a 8.330 persones de difícil accés al mercat laboral.

 

Infància i joves, col·lectius de major risc

“Els infants i els joves han patit especialment les conseqüències del confinament i d’aquesta crisi sociosanitària”, avisen a la Creu Roja,q ue alerta que el 58% de les famílies ateses a través del pla RESPON té fills menors d’edat a càrrec i hi predominen les parelles amb descendència seguides de les famílies monoparentals amb dones al capdavant, que representen el 19%. 

En aquest context, l’entitat posa en evidència que el 43% d’infants en edat escolar ha tingut dificultats per seguir el curs durant el confinament, ja sigui per la manca de recursos telemàtics (ordinadors, tauletes, connexions) o per no comptar amb l’acompanyament necessari per part del seu entorn familiar. Per pal·liar aquesta situació, s’han distribuït 712 tauletes i altes de línia per superar la bretxa digital i s’han realitzat més de 13.500 activitats i sessions de reforç educatiu en línia des de l’inici de la crisi.

El 56% dels enquestats veu afectada la salut mental

Segons l’informe, un 5% de les persones ateses per l’entitat durant aquests mesos ha patit la Covid-19 i un 56% veu afectada la seva salut emocionalment arran de la situació de confinament o la por a contreure la malaltia.

Per fer front a aquesta situació, durant aquest període la Creu Roja ha dut a terme nombroses accions de sensibilització i prevenció en l’àmbit de salut. Així, conjuntament amb la Generalitat de Catalunya, s’ha impulsat durant l’agost i setembre una campanya de sensibilització entre els joves per prevenir la Covid-19 en els espais d’oci nocturns que ha arribat a 77.356 persones.

La Creu Roja també ha fet 159.055 trucades de seguiment, prevenció i promoció de la salut entre els col·lectius més vulnerables; ha distribuït més de 800.00 mascaretes entre la població i ha gestionat una línia telefònica per oferir suport emocional. D’altra banda, actualment s’està implantant el projecte de voluntariat Promotor Comunitari de Salut, amb l’objectiu de conscienciar i donar pautes preventives sobre el coronavirus a més de 100.000 persones a tot Catalunya i distribuir fins a 90.000 mascaretes.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article