Els sindicats del transport sanitari convoquen vaga indefinida a partir de divendres

Protesten per la baixada salarial després d'acordar fa un any revertir les retallades


Uns 5.000 treballadors del transport sanitari a Catalunya han estat convocats pel conjunt dels sindicats més representatius del sector a participar en una vaga indefinida a partir del proper divendres 9 d’octubre. L’aturada convocada per CCOO, UGT, USOC i Sindi.CAT pretén evitar la decisió anunciada per part de la patronal ACEA d’aplicar una retallada salarial encara no quantificada que es traslladarà a la nòmina d’aquest mateix mes i en endavant. 

Ara fa tot just un any, sindicats, la patronal ACEA i el Departament de Salut de la Generalitat signaven un acord pel qual restituïen al personal dedicat al transport sanitari el nivell salarial anterior a la retallada del 3,5% que es va aplicar a tot el sector des de l’any 2013.

En aquella ocasió, l’acord a tres bandes, i d’aplicació per a totes les empreses contractades i subcontractades per part del CatSalut, es va assolir, precisament en el context del procés de mediació d’una vaga sectorial que havia estat convocada en protesta per la pèrdua retributiva i exigint la introducció de millores en les condicions laborals recollides en un conveni que en aquell moment feia un any que es negociava i que, a dia d’avui, continua sent objecte de negociació.

Transcorregut només un any de la signatura d’aquell acord i la conseqüent desconvocatòria de la vaga anunciada, ACEA ha anunciat una nova retallada salarial que es traslladarà a la retribució de les plantilles de les empreses contractades per la Generalitat per realitzar les funcions de transport sanitari. Una rebaixa que els sindicats denuncien que s’imposa en plena situació de crisi sanitària a conseqüència de la pandèmia de Covid-19, i que representa “l’incompliment” per part de la Generalitat i l’organització patronal dels acords assolits al setembre de 2019 per revertir les retallades salarials que el sector patia des de l’any 2013.

Millores en les condicions laborals i demanda per cessió il·legal

Quim Español, advocat del Col·lectiu Ronda, és assessor de SITAC, un dels sindicats convocants de l’aturada. Per a l’advocat, la vaga “és conseqüència inevitable de la pretensió injusta i il·legítima de reduir la retribució d’uns professionals que des de l’inici de la pandèmia han realitzat enormes esforços per garantir l’assistència sanitària de tothom que ho ha necessitat, sovint en condicions denunciables de manca de mesures de seguretat i prevenció front a la possibilitat de contagi”. Tot i així, l’assessor recorda que la vaga indefinida també té com a rerefons, i a banda de la qüestió estrictament salarial, la manca d’avenços en la negociació de les condicions del nou conveni del sector del transport de malalts i accidentats de Catalunya que ha de substituir l’anterior, caducat des de fa dos anys però encara d’aplicació.

“Gairebé 8 de cada 10 persones ocupades al sector treballa per a empreses privades al servei del CatSalut i la Generalitat, però les diferències entre les seves condicions laborals i les que recull el conveni de l’empresa pública Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) són d’enorme magnitud en aspectes tan rellevants com ara jornada, guàrdies, horaris o, fins i tot, seguretat i prevenció i, per suposat, retribució, molt més baixa entre els operadors privats que presten aquest servei públic i essencial”, recorda Español.

Pels representants de SITAC, la situació descrita per Español evidencia que “al sector del transport sanitari es viu una situació de cessió il·legal de treballadors i treballadores d’una dimensió sense parangó a cap altre sector”. “Un 80% de les persones treballem per empreses privades que realitzen aquestes tasques per encàrrec i sota la direcció efectiva de les autoritats sanitàries públiques, que en tot moment controlen i garanteixen la prestació del servei”, diuen. Un parer compartit pel seu assessor que constata que “actualment, és absolutament normal tenir dues persones fent exactament les mateixes tasques i amb idèntiques responsabilitats però amb condicions laborals i salarials completament diferents. I és precisament per fer-ho possible que aquest servei de vital importància pel conjunt de la societat s’externalitza de forma massiva fins a assolir aquesta desproporcionada ràtio entre empleats de la societat pública i de les mercantils contractades per la Generalitat”.

En aquest sentit, l’assessor de SITAC recorda que una seixantena d’empleats d’Ambulàncies Domingo, una de les principals licitadores del servei de transport sanitari a Catalunya, ja han interposat una demanda per cessió il·legal que es troba a l’espera de ser resolta pels tribunals. “Aquesta sentència pot suposar un veritable punt d’inflexió en la configuració d’un servei essencial per a la societat, que salva vides i on s’arrisca la pròpia diàriament, sovint amb la dramàtica manca de mitjans i mesures de seguretat que hem vist durant l’estat d’alarma sanitària”, conclouen.

“De moment estem disposats a mantenir aquesta vaga durant el temps necessari davant els incompliments d’allò acordat i la pretensió de tornar a reduir els nostres salaris”, recorden des de SITAC.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article