Els professionals de la salut mental demanen més planificació i recursos davant l’augment de trastorns arran de la pandèmia

Fòrum Salut Mental i Addiccions alerta que la Generalitat no ha respost adequadament a l'impacte emocional de la crisi


El Fòrum Salut Mental i Adiccions ha fet un crit d’alerta perquè la pandèmia està agreujant els trastorns de salut mental, i, tot i això, la  la Generalitat no està responent “adequadament” a l’impacte emocional que la Covid està tenint en la ciutadania, ja que manquen “recursos i planificació”.

Des del Fòrum, una associació que aplega a 24 entitats del sector de l’atenció sanitària en salut mental, reclamen que es planifiqui una resposta “concreta i coordinada” amb els recursos “adequats” i ent tots els àmbits d’actuació: salut pública, educació, treball i afers socials, per poder realitzar un abordatge “concret i efectiu”.

Així mateix, demanen que es defineixi un pla d'acció concret i coordinat amb recursos, actuacions i calendari per fer front al increment de les demandes vinculades la Covid.

La Covid ha trastocat i molt també els processos de millora i reforç del sector que estaven pendents abans de la pandèmia, “han quedat aturats”,lamenten, i adverteixen que si les millores s'haguessin realitzat, “hauria ajudat molt a fer front als efectes de la pandèmia”.

En concret, Fòrum Salut Mental i Addiccions demana reforçar els serveis de proximitat i “de manera singular” els serveis comunitaris de salut mental i addiccions com els centres d'atenció i seguiment (CAS), serveis de rehabilitació comunitària, CSMA i CSMIJ, entre altres, ja que, segons preveuen, aquests serveis rebran més demandes per part de la ciutadania en els propers mesos. “Són les estructures que podran actuar de manera més àgil i ajudar a articular el treball en xarxa amb altresàmbits, serveis i entitats”, destaquen.

En aquest sentit, des de l’entitat admeten que fa setmanes que alerten que “cal activar-se” per fer que la situació millori. No obstant això, denuncien que el sector de la salut mental i les addiccions “no ha estat en les prioritats de la Generalitat de Catalunya”. Així, reconeixen que s’han vist oblidades durant l'inici de la pandèmia, en la represa de l'activitat i en la planificació futura. “La gestió actual de la Covid ens ha retornat trenta anys enrere, quan la salut mental estava absent de la consciència ciutadana i de l'agenda política. Ho tornem a dir, no pot haver-hi salut sense salut mental, i no pot haver-hi cohesió social sense suport”, sostenen des del Fòrum.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article