Desenes de persones es concentren a Barcelona amb motiu de la vaga educativa per reclamar més seguretat a les aules

Demanen reduir ràtios, més professorat i ampliar els espais per garantir les distàncies


Unes 400 persones s'han concentrat aquest divendres a la plaça Sant Jaume de Barcelona per protestar per com s'està gestionant la crisi del coronavirus a l'educació primària, la secundària, les escoles bressol municipals i a les universitats. La manifestació ha coincidit amb la jornada de vaga a l'ensenyament públic convocada per CGT Ensenyament, el Sindicat de Professors de Secundària (ASPEC-SPS), amb el suport de CSIF.

L'aturada, que es repetirà el 15 d'octubre, no ha tingut l'adhesió dels sindicats majoritaris. Els concentrats han acusat Educació “d'improvisar” i han reclamat reduir ràtios, més professorat i ampliar els espais per garantir la distància de seguretat. Els manifestants han reclamat la dimissió del conseller d'Educació, Josep Bargalló.

Xavier Masó, secretari general del Sindicat de Professors de Secundària ASPEC-SPS, ha explicat que s'han manifestat a plaça Sant Jaume per denunciar “les insuficients mesures de seguretat que ha adoptat el departament d'Educació”. “No s'ha establert una distància de seguretat com la que s'exigeix al carrer”, ha denunciat tot afegint que “no hi ha reducció de ràtios, no hi ha distància de seguretat” i que a FP i a batxillerat hi aules d'uns 40 metres quadrats amb 38 alumnes. “Això òbviament són focus de transmissió”, ha reblat.

A més, Masó ha aprofitat per afirmar que el departament d'Educació “està maquillant” les dades de contagis de Covid-19 a l'educació pública. “Hi ha un 40% d'instituts i un 20% d'escoles de primària amb alguna d'aquestes tres categories: 10 o més afectats de covid-19, un o més grups confinats o tot el centre confinat”, ha detallat tot explicant que aquestes “preocupants” dades són de dimarts passat.

En el mateix sentit s'ha expressat el secretari general de la Federació d'Ensenyaments de la CGT, Miquel González, que ha considerat que “des que va començar el confinament hi ha hagut una improvisació constant” i que “fins als primers dies de classe” s'han trobat que “els equips directius anaven perduts entre les informacions que rebien de Sanitat i d'Educació”. “Els protocols no han estat coordinats pel comitè de salut laboral, cosa que posa de manifest la negligència del departament i com maltracta el professorat sense cobrir les substitucions”, ha lamentat.

Entre altres coses, els concentrats a plaça Sant Jaume han exigit que es limiti el nombre d'alumnes per aula per tal que es pugui “mantenir la distància de seguretat”, que es contracti més docents i personal “per garantir l'educació presencial amb grups més reduïts”, més equips de protecció individual, “un permís retribuït no recuperable pels treballadors amb menors a càrrec seu que esperen resultats de proves PCR, aïllament o quarantena”, la contractació de personal sanitari pels centres i nous espais per reduir el nombre d'alumnes per aula.

Els sindicats convocants han fet una crida a la resta de sindicats a “sumar-se a les properes convocatòries de vaga i a treballar conjuntament amb els claustres per buidar les aules” fins que Educació atengui les seves reivindicacions.

Educació xifra en un 3,43% el seguiment de la vaga

El Departament d'Educació ha xifrat en un 3,43% el seguiment de la vaga convocada per CGT i ASPEC-SPS en l'ensenyament públic, segons xifres fins a les 12.00 hores en base als centres que han comunicat el seguiment. Això es tradueix en un total de 2.139 docents del sistema públic que han seguit l'aturada. Per serveis territorials, la major participació es dona al Baix Llobregat (4,93%), Barcelona Comarques (4,75%) i el Consorci d'Educació de Barcelona (4,55%). A Tarragona el seguiment ha estat del 4,04%, al Vallès Occidental del 3,78%, al Maresme-Vallès Oriental del 3,58%, a les Terres de l'Ebre del 2,53%, a Girona de l'1,81%, a la Catalunya Central de l'1,80% i a Lleida de l'1,20%.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article