Salut crea una xarxa per millorar l’atenció pal·liativa infantil a Catalunya

El nou sistema vol desenvolupar circuits supraterritorials i s’implementarà en els pròxims tres anys


Salut ha posat en marxa una xarxa d’atenció pal·liativa pediàtrica integral (XAPPI) amb la voluntat d’establir nivells i circuits que garanteixin accessibilitat, equitat i qualitat en la continuïtat assistencial i l’acompanyament del malalt i la seva família durant els diferents episodis del tractament.

El nou sistema començarà a funcionar aquest octubre i el departament preveu que s’assentarà en tres anys. Fins ara aquesta atenció es feia des de diferents hospitals de Catalunya, però el nou model organitzatiu pretén establir una coordinació entre centres i serveis implicats en l’atenció que doni cobertura a tot el territori. A Catalunya s’estima que hi ha uns 1.535 infants i joves que necessiten cures pal·liatives pediàtriques.

Segons el departament de Salut, ens els darrers cinc anys s’ha registrat una mitjana de 400 defuncions entre la població de 0 a 19 anys, i un 65% eren susceptibles de rebre cures pal·liatives.

La XAPPI tindrà tres nivells d’atenció amb equips multidisciplinaris formats per professionals de la medicina, la infermeria, psicologia i el treball social amb formació especialitzada de pediatria i específica en cures pal·liatives.

En primer lloc, hi haurà els serveis d’atenció pal·liativa pediàtrica integral (els SAPPI), que estaran formats pels tres hospitals de referència en la temàtica: l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, l’Hospital Sant Joan de Déu i l’Hospital Parc Taulí. Aquests col·laboraran estretament entre ells i establiran circuits i criteris homogenis de funcionament participant, a més, en projectes conjunts d’avaluació i de recerca. Els SAPPI assumiran només l'atenció als infants i adolescents que es trobin en un grau de complexitat assistencial més elevat.

Progressivament es vol ampliar la XAPPI amb un segon nivell a centres hospitalaris de proximitat territorial, on es formarà i garantirà la millor oferta a professionals de referència específics en atenció pal·liativa pediàtrica, mantenint un circuit definit i constant amb les SAPPI. Aquest nivell podria arribar a evitar un desplaçament més llarg als nens i famílies i aproximaria l’atenció al seu lloc de residència.

El desplegament total de la xarxa comptarà, en el tercer nivell, amb la implicació i la participació imprescindible dels professionals més propers al domicili de l’infant o adolescent: l’atenció pediàtrica de primària, els hospitals que ofereixen atenció bàsica pediàtrica i els sociosanitaris que ofereixen atenció pal·liativa.

Les cures pal·liatives són aquelles que s’ofereixen a les persones que pateixen una malaltia en fase avançada terminal amb l’objectiu de millorar-ne la qualitat de vida, així com donar suport i acompanyament a les persones del seu entorn més pròxim.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article