Les universitats catalanes faran les classes teòriques de forma telemàtica a partir d'aquest dijous

Associacions d’estudiants reclamen fer marxa enrere en el “tancament unilateral” dels centres


Les universitats catalanes passaran la docència teòrica al format telemàtic a partir d'aquest dijous, segons han confirmat fonts de la Secretaria d'Universitats.

Aquest és l'acord al que s'ha arribat aquest dimarts en una reunió entre els centres universitaris i el Govern en el marc del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC).

La mesura arriba després que el Departament de Salut demanés a les universitats passar a la docència telemàtica tenint en compte l'empitjorament de la situació epidemiològica a Catalunya. D'aquesta manera, les universitats han acordat que l'inici de les classes virtuals sigui el mateix dia per a totes, i en principi es mantenen les activitats previstes per aquests dimarts i dimecres.

La Universitat Pompeu Fambra (UPF) ja havia anunciat aquest matí que la docència virtual s'iniciaria dijous però que hi quedaran al marge les activitats pràctiques que es fan en laboratori. Per altra banda, la Universitat de Barcelona (UB) concretarà les mesures aquest dimecres però també havia informat que l'inici de la virtualitat serà dijous.

Els estudiants demanen fer marxa enrere

D’altra banda, l'Associació de Joves Estudiants de Catalunya (AJEC) ha reclamat fer marxa enrere en el “tancament unilateral” de les universitats. L'organització és conscient de la situació epidèmica que viu Catalunya però ha lamentat “profundament” que siguin les universitats i la qualitat educativa “les majors damnificades”. A més, ha considerat “difícil d'entendre” que es reclami docència virtual mentre es mantenen obertes altres activitats econòmiques que requereixen presencialitat. “Prou de criminalitzar”, han demanat. Segons l'AJEC, l'aposta per una docència telemàtica “no està resultant ser una bona estratègia” i la manca de formació, recursos i d'eines per poder-la executar amb qualitat “demostra que el sistema no està preparat per assumir-la”.

A més, l'entitat ha acusat de no garantir el dret dels estudiants amb situació de vulnerabilitat a disposar de les eines necessàries per poder seguir l'educació virtual. D'altra banda, consideren que les mesures no poden vulnerar el dret a la participació o el de reunió.

Per tot, ha reclamat repensar les mesures, fer una injecció “immediata” de finançament en el sistema universitari, revisar el sistema docent i d'avaluació aplicat en base al Pla Bolonya, impulsar un pla de formació en eines virtuals, dotar de material de connectivitat a tots els estudiants que ho requereixin i garantir el dret a al participació i el sindicalisme estudiantil.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article