Catalunya s'endinsa en la segona onada de la Covid-19 amb noves restriccions

Bars i restaurants tancats, reducció de l'aforament en comerços al 30% i espectacles al 50%, algunes de les noves mesures que aplica el Govern


Davant l’augment exponencial del risc de contagi de la Covid-19 a Catalunya, amb tots els indicadors pujant des de fa una setmana, el Govern ha anunciat noves mesures restrictives aprovades pel Procicat que afecten sobretot al sector de la restauració: bars i restaurants no podran obrir al públic i només podran preparar àpats per emportar o fer comandes de servei a domicili.

També es redueixen els aforaments en els mercats, comerços i centres comercials i gimnasos al 30%; teatres, cinemes podran obrir al 50% però amb els seients assignats prèviament i només fins a les onze de la nit. Les sales de joc, bingos i casinos hauran de romandre tancades, i els parcs i jardins tancaran a les 20 h. 

D’altra banda, i tal com s’havia informat des de principis de setmana, les competicions esportives no professionals queden suspeses, però no els entrenaments; les universitats faran classes en línia a partir de dijous. El Govern també ha recomanat implantar el teletreball a totes aquelles empreses que puguin organitzar-se d’aquesta forma, amb l’objectiu d’evitar desplaçaments i reduir la mobilitat i la interacció social.

Les noves restriccions, anunciades en roda de premsa conjunta pel vicepresident Pere Aragonés, la portaveu del Govern Meritxell Budó i els consellers de Salut i Interior, Alba Vergés i Miquel Sàmper, entraran en vigor la nit de dijous a divendres si el TSJC ho avala. 

Són unes mesures “difícils i excepcionals” per evitar un confinament total, ha dit el vicepresident Aragonés, qui ha lamentat que els indicadors epidemiològics apunten que l’evolució de la pandèmia no millorarà i que aquestes decisions són “imprescindibles” per fer front a la primera envestida de la segona onada de la crisi de la Covid-19. “La salut és el més important”, ha afegit, remarcant que cal actuar “amb contundència” per evitar “de totes-totes” un nou confinament. “Sabem que a la primavera passada vam perdre massa vides i és imprescindible anticipar-se de nou a la segona onada”, ha recalcat.

El vicepresident ha recordat que el risc de rebrot és molt elevat, i es situa en el 362,16, mentre que la taxa de reproducció ha pujat a 1,37. Els positius han ascendit a un percentatge de 8,37%, quan la OMS recomana que no pugi del 5%. A més a més, Aragonés ha admès que tots els experts amb qui el Govern treballa han augurat que aquesta tendència creixerà en els propers dies i setmanes, tensant molt el sistema sanitari i l’atenció primària. “Cal actuar el més aviat possible”, ha advertit.

Tensió a l’atenció primària  

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha reconegut que els indicadors han empitjorat molt en els últims dies i que es comença a veure l’impacte en les residències de gent gran. “S’havien contingut els brots però ja es nota el canvi. Hi ha 61 residències amb brot actiu”, ha admès.

Així, Vergés ha apuntat que hi ha una escalada de manera sostinguda que afecta sobretot a l’atenció primària, “plenament bolcada en la detecció de casos i la identificació de contactes”, ha assegurat. “Només aquesta setmana hem atès 20.000 sospites de Covid-19 un amb 12% confirmat”, ha posat com a exemple la consellera. “És un esforç generalitzat perquè qui rep més l’impacte pugui recuperar-se el més aviat possible”, ha manifestat Vergés, qui ha explicat que fins fa dues setmanes es detectaven uns 7.000 positius cada set dies, amb un 6% de positius d'entre totes les PCR fetes. Ara s'ha passat a 12.000 positius els últims dies.

En total hi ha més de 1.000 pacients ingressats als hospitals catalans per Covid-19, 753 dels quals en els últims dies, un 11% més. 189 són a l'UCI, 141 dels quals els últims dies, un 21% més. 

La portaveu del Govern, Meritxell Budó també ha demanat a la ciutadania “corresponsabilitat” per aturar els contagis, i en aquest sentit ha incidit, com la resta de companys del Govern, en assenyalar directament a les trobades socials i familiars, moment en què hi ha un relaxament de les mesures. 

Per això, el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha assegurat que cal “un canvi de paradigma” en la forma de relacionar-se i desplaçar-e a partir d'ara.”"No hem volgut incidir tant en el què sinó en el com”, ha dit. “Tota l'activitat que es faci s'ha de fer valorant desplaçaments que impliquin el menor temps i distància possible. Però sobretot, cal tenir present amb qui ens hem de relacionar”, ha afegit.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article