El síndic investiga els impagaments dels ajuts a les residències per fer front a la pandèmia compromesos per la Generalitat

Moltes residències i centres de dia es troben “al límit de la seva tresoreria”


El Síndic ha iniciat una investigació per determinar si els deutes que acumulen algunes residències i centres de dia s’han produït a causa dels impagaments dels ajuts que la Generalitat va impulsar al juliol i que pretenien fer front als costos sobrevinguts per la pandèmia de la Covid-19. 

Segons recorda el Síndic, el 28 de juliol la Generalitat va activar dos ajuts per als serveis que atenen persones dependents. A través del Decret llei 29/2020, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies va fixar diversos ajuts econòmics. Un, de 196 euros mensuals per cada plaça geriàtrica en residències, i un altre, de 60 euros per usuari de centre de dia, per compensar els costos de material i de personal.

El mateix decret també establia el finançament del 85% del preu mitjà ponderat de la Cartera de serveis socials de caràcter residencial de gent gran per a les places reservades de lliure ocupació. Aquest segon ajut tenia per objectiu facilitar els aïllaments dins les residències.

Ara, però, el Síndic ha tingut coneixement a través dels mitjans de comunicació que aquests ajuts no s’han fet efectius, un fet que ha provocat que molts centres es trobin “al límit de la seva tresoreria”, segons adverteix l’organisme. 

Per aquest motiu, el Síndic s’ha adreçat al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies perquè l’informi sobre l’estat dels ajuts esmentats, si s’han fet efectius o no, o de la previsió de quan es duran a terme.

Mancances assistencials “greus”

D’altra banda, el Síndic també ha obert una altra actuació d’ofici en relació amb el tancament d’algunes residències durant aquesta segona onada davant la constatació de mancances assistencials greus en l'atenció a les persones residents.

L’objectiu és conèixer el nombre de residències clausurades, els protocols d'actuació que s'han utilitzat i les derivacions d’usuaris que s'han fet.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article