600 milions d’infants no tindran cap mena de recurs econòmic d’aquí a finals d’any per afrontar l’impacte de la Covid-19

Un informe de Save the Children constata que milions de famílies s'han vist abocades a la pobresa


Almenys 594 milions de nens i nenes de països en vies de desenvolupament no hauran rebut abans que acabi el 2020 cap suport financer específic per a ells i les seves famílies per part dels seus governs per pal·liar els efectes socioeconòmics de la pandèmia del coronavirus. 

Així ho assegura Save the Children en el seu últim informe, ‘A Foundation to End Child Poverty’, difós en el context de la celebració aquest dissabte del Dia Internacional per l’Erradicació de la Pobresa.

L’organització alerta que milions de famílies s'han vist abocades a la pobresa des de l'inici del brot, quan els pares i les mares van començar a perdre les seves feines, fet que va repercutir en l'accés dels seus fills a l'atenció mèdica, l'educació, l'alimentació i l'habitatge. Segons les dades recollides en l'informe, si bé centenars de milions de famílies estan necessitant suport addicional per mantenir-se, almenys 68 països en vies de desenvolupament no ho estan proporcionant.

La situació prèvia a l'expansió de la Covid-19 ja era dramàtica en molts d'aquests països, on més de 1.000 milions d’infants  patien la pobresa multidimensional, privats d'accés a l'educació, la salut, l'habitatge, la nutrició, el sanejament o l'aigua. No obstant això, Save the Children estima que la pandèmia ha elevat aquesta xifra, afectant-ne ara 1.200 milions.

“Sabem que l'impacte econòmic del coronavirus serà durador i si no s'ajuda a les famílies més vulnerables l'impacte per als infants podria durar tota la vida. A nivell mundial, les famílies ja s'estan enfrontant a un futur incert pel fet que l'impacte del canvi climàtic fa que els mercats laborals siguin cada vegada més incerts. Els infants mereixen el millor inici possible en les seves vides i sabem que l'argument econòmic per invertir en ells és sòlid. No es tracta de si això és viable sinó en si podem permetre'ns no fer-ho”, explica Yolande Wright, directora de Reducció de la Pobresa, Resiliència Climàtica, Igualtat de Gènere i Inclusió de Save the Children.

Les dades de Save the Children donades a conèixer el passat mes de setembre i recollides en l’enquesta més gran del seu tipus sobre l’impacte de la Covid-19 en la infància, ja van revelar que al voltant del 75% dels participants que havien perdut tots els seus ingressos no van rebre cap suport dels seus respectius governs. Aquesta enquesta global també va identificar que la crisi de la Covid-19 estava engrandint les desigualtats, així com que les famílies de menors ingressos eren les més afectades econòmicament.

“La situació no és bona. A la meva zona hi ha nens que han de vendre coses al carrer perquè els seus pares no tenen feina. La gent no té res per menjar i si es queden a casa es moriran de gana. El Govern hauria de donar suport a les famílies i ajudar-les”, explica Paula, una adolescent de 17 anys de Moçambic.

Com a part de la seva resposta a la pandèmia, gairebé tots els països van anunciar mesures de protecció social, com transferències d'efectiu, aliments o vals, o l'exempció d'obligacions financeres per a ajudar les famílies a enfrontar l'impacte de la crisi. No obstant això, a mesura que les economies van patir majors impactes, els 68 països analitzats per Save the Children no van introduir cap suport econòmic familiar o específic per a la infància, quedant-se a costa de futurs i incerts ingressos. En conseqüència, l'organització considera que la Covid-19 podria retardar en més d'una dècada el progrés en la reducció de la pobresa.

L'informe Save the Children també destaca que ara més que mai, els països han d'avançar cap a les prestacions universals per fills i filles. Aquestes inversions, transferències d'efectiu regulars i segures per a les famílies, són “necessàries” en la lluita contra la pobresa infantil i per ajudar les famílies a mitigar els impactes de crisis futures, segons l'organització.

“Tots els pares i mares volen el millor per als seus fills i invertiran en el seu futur, si tenen els mitjans. L'evidència mostra que si ells, especialment les dones, reben ajudes regulars o transferències d'efectiu, brindaran als seus petits atenció mèdica, educació i aliments nutritius. D'aquesta manera, es trenca el cicle asfixiant de la pobresa i es redueixen les pràctiques nocives, com el matrimoni forçós en nenes o el treball infantil”, afirma Inger Ashing, directora general de Save the Children Internacional.

Invertir en la infància

L'organització defensa que invertir en beneficis per a la infància no només ajuda als nens, les nenes i les seves famílies sinó també a les economies locals i nacionals ja que les famílies gasten els seus diners en béns i serveis del seu entorn més pròxim. Segons les estimacions, abans del brot de la Covid-19, el 35% dels infants a tot el món rebien alguna protecció social, caient al 28% a Àsia i només el 16% a Àfrica. Davant aquesta situació, Save the Children insta els governs a invertir l'1% del seu PIB en ajudes de protecció social per a la infància.

Save the Children també demana a la comunitat internacional que ajudi mitjançant l'alleujament o la suspensió del deute als països més vulnerables. L'organització també s'uneix a les crides internacionals per demanar un fons global per garantir que els països puguin avançar cap a la millora de la vida de la infància.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article