USTEC reclama augmentar la consideració de risc per als docents i controlar el compliment de les mesures als centres

Alerta sobre els vulnerables i diu que hi ha direccions que han fet treballar a personal que havia de fer quarantena


USTEC-STES ha reclamat que els docents siguin considerats nivell dos de risc i no l’u en la classificació feta per part del govern espanyol. D'aquesta manera, també reclamen mascaretes FPP2 per a tot el personal.

“Perquè es pressuposa que no hi haurà simptomàtics dins d'una aula?”, s'ha preguntat la portaveu de Salut Laboral del sindicat, Ana Gardeñas. La portaveu ha criticat que les mesures establertes no són suficients i també ha demanat que des de l'administració es revisi que tots els centres les estan complint. USTEC ha reclamat també reconèixer realment a tot el personal vulnerable i ha assegurat que hi ha direccions que han fet anar a treballar personal que hauria d'estar confinat.

Gardeñas ha criticat la classificació per nivells de risc que s'ha fet des del govern espanyol i ha exigit al català que faci alguna cosa per modificar-ho. “Dins d'una aula jo no tinc recursos, estic en un espai tancat, tinc un horari a complir i, per tant, jo no em puc sostreure a si hi ha persones simptomàtiques o no”, ha reflexionat.

Així mateix, ha lamentat que estar considerats en el risc més baix implica que no s'hagin de fer adaptacions als llocs de treball. La portaveu ha explicat que, tot i els grups bombolla, els docents estan en contacte amb “moltes persones” durant el dia i també passen per llocs on hi han estat altres persones. El pas al següent nivell permetria, segons Gardeñas, “adaptacions al lloc de treball per a tothom, vulnerables i no vulnerables”.

En aquest sentit, ha insistit també en dotar a tot el personal educatiu amb mascaretes FPP2, cosa que ha assegurat que també s'aconseguiria amb l'augment del nivell de risc en la classificació. “L'únic que demanem és protegir-nos i protegir als altres, això és una demanda que s'ha d'atendre”, ha assegurat.

Gardeñas ha expressat la seva preocupació pel fet que l'organització dels centres escolars es va fer en base a la teoria que la Covid-19 només es transmetia per gotes i ha apuntat que el paradigma “ha canviat” perquè cada cop té més força la teoria dels aerosols. Amb tot, ha dit que les mesures estan preses però ha demanat que des de l'administració “algú controli” el seu compliment. “Hi ha molts centres que sí compleixen però d'altres que no, perquè si no fos així no tindríem casos d'epidèmia en alguns centres”, ha valorat.

També ha reclamat “instruccions clares” per a tot Catalunya i per a tots els treballadors, així com adaptacions a la realitat de cada tasca professional. Gardeñas ha assegurat que s'està en la “línia vermella” en molts casos per als que no s'han donat indicacions clares, com els centres d'educació especial o els professionals itinerants. En aquest sentit, també ha demanat directrius clares sobre la ventilació dels espais i ha alertat dels riscos que pot comportar això en algunes zones del territori quan arribi el fred.

La portaveu ha constatat també que “no s'actua a tot arreu igual” quan hi ha un cas positiu i ha resumit que hi ha un “batibull” en l'aplicació dels protocols. En aquest sentit, ha assegurat que hi ha direccions “que es prenen la potestat de decidir quines persones han d'anar a treballar i quines no” i que han demanat directament a treballadors que vagin a treballar tot i tenir indicat un confinament per part dels metges. Ha reconegut que això pot respondre al problema organitzatiu dels centres i per això ha reclamat més docents i professionals. “És una voluntat política”, ha reivindicat.

Vulnerables sense atendre

D'altra banda, la portaveu ha plantejat la situació d'incertesa que viu el col·lectiu de vulnerables, del que desconeixen el volum general ja que Gardeñas ha assegurat que no han rebut aquesta informació. Ha afegit que hi ha gent que encara està esperant l'informe d'avaluació i sense saber què ha de fer i d'altres, amb indicacions mèdiques de que no vagin a treballar, que es troben que l'Institut Català d'Avaluacions Mèdiques (ICAM) no ho veu igual i no els reconeix com a vulnerables. Entre aquestes, ha situat les dones embarassades.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article