El 19,4% dels joves barcelonins d’entre 16 i 24 anys s’han sentit sols “alguna vegada” i el 7,1% s’hi senten “sovint”

L’Ajuntament llançarà la web ‘Barcelona contra la soledat’ a final d'octubre en el marc d’una estratègia a deu anys vista


El 7,1% dels joves barcelonins d'entre 16 i 24 anys se senten sovint sols i el 19,4% s'hi troba alguna vegada. Així ho apunta l'enquesta Òmnibus, feta el juny del 2020, que també indica que el 4,7% dels joves d'entre 25 i 34 anys i el 4% de les persones grans de més de 64 anys també es troba en situacions de soledat no volguda.

En el marc de l'estratègia contra la soledat, l'equip de govern de l'Ajuntament de Barcelona presentarà dimarts la proposta de pla de treball, que busca establir una estratègia a deu anys vista per combatre la problemàtica. "La soledat no es medicalitza, és un problema social i conseqüència de l'estil de vida actual. No pot ser que la comunitat generi persones soles", assegura el regidor Joan Ramon Riera.

Riera, regidor d'Infància, Joventut, Persones Grans i Persones amb Discapacitat, serà l'encarregat de presentar el pla de treball dimarts a la Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports. El regidor recorda que fa gairebé un any que es va engegar la tasca de planificació de l'estratègia i assegura que van "a poc a poc" perquè van "lluny".

Segons el regidor, aquesta estratègia ha de pivotar sobre dos eixos. Per una banda, s'ha de treballar en la política de prevenció de la soledat, i de l'altra s'ha de fomentar la socialització de la problemàtica per caminar cap al canvi cultural. "

No es tracta de patologitzar la soledat i plantejar-la com si amb una pastilla es resolgués; és una problemàtica de la que tota la societat ha de ser conscient", argumenta, per afegir després que la comunitat, si es vol considerar com a tal, "no pot generar persones soles". "És responsabilitat de tots posar-hi solució", conclou. A més, l'Ajuntament considera que ara és especialment important treballar en l'estratègia perquè la crisi sanitària pel coronavirus, amb els diversos confinaments que se'n deriven, deixarà "seqüeles" en matèria de soledat.

El perfil més habitual, una dona jove

D'altra banda, Riera apunta que encara que normalment s'associa la soledat a persones grans les dades assenyalen que és en el segment jove on es dona més sovint la problemàtica. En aquest sentit, remarca que pretenen ser "ambiciosos" i abordar el fenomen des de totes els franges d'edat.

Segons l'enquesta, el 19,4% de joves de 16 a 24 anys i el 13,5% de persones de 25 a 34 anys s'ha sentit sol "alguna vegada", mentre que el 7,1% de primer grup i el 4,7% del segon grup s'hi senten "sovint". En la franja dels 35 als 44 anys només un 1,7% sovint se sent sol, mentre que dels 45 als 54 és un 3%.

La franja on els barcelonins se senten menys sols és entre els 55 i els 64 anys, amb un 1,4%. En el cas de les persones grans de més de 64 anys, un 4% se sent sovint sol i un 14,6% només alguna vegada.

Segons l'Ajuntament, ja està en marxa un estudi que posarà les bases per detectar i tractar la soledat als casals i espais municipals de persones grans, i també s'està preparant una guia adreçada a professionals que treballen amb adolescents i joves, amb eines i indicacions al voltant de la soledat. "La radiografia és clara: les persones amb més soledat no volguda són els joves i els grans", resumeix Riera.

Un espai virtual per combatre la soledat

Algunes de les accions que l'ajuntament proposa en el marc de l'estratègia són, a curt termini, el llançament d'una web sota el nom 'Barcelona contra la soledat', que serà pública a finals d'octubre. A aquest espai virtual s'hi enllaçarà informació general sobre la soledat, les seves causes i conseqüències i dades sobre la seva incidència a Barcelona. També permetrà accés a tots els serveis i programes municipals que tenen per objectiu combatre la soledat, a notícies destacades i a l'Observatori de la Soledat de Barcelona.

L'Observatori aportarà dades sobre la incidència de la soledat entre la població, recollirà iniciatives que s'estan duent a terme per combatre-la arreu del món i oferirà documentació i enllaços d'interès al voltant de la problemàtica. A més, des del consistori ja s'ha fet un encàrrec de producció al comitè científic assessor per teoritzar i parametritzar la problemàtica per tal d'abordar-la.

L'Ajuntament també preveu fer una primera campanya de sensibilització abans que acabi l'any per ajudar a "desestigmatitzar i sensibilitzar" la soledat, així com publicar el primer butlletí periòdic sobre soledat al desembre.

El pla de treball també contempla la creació d'una taula de seguiment i avaluació amb representants dels àmbits polític, gerencial, científic, tècnic, territorial i d'entitats que s'encarregarà de la governança de l'estratègia a través de les dimensions política, operativa i territorial. També està prevista l'organització d'una jornada de joves i soledat, encara que de moment no té data.

En els propers mesos es continuaran realitzant reunions amb els òrgans consultius i de participació municipals i amb les principals entitats que vertebren la vida associativa i del Tercer Sector a la ciutat. També, a partir del 2021, es subvencionaran projectes que incorporin la mirada de la soledat en infants, joves i persones grans.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article