Aragonès crida a la ciutadania a un “canvi d'actitud” per tornar a una situació de “normalitat”

Salut, sobre allargar les noves restriccions més de 15 dies: “No ho hem descartat mai”


El vicepresident del Govern amb funcions de president, Pere Aragonès, ha fet una crida a la ciutadania a fer "un canvi d'actitud" i "un esforç extraordinari" per tornar a una situació de "normalitat" després de les mesures preses per l'executiu per frenar la covid-19.

En una entrevista a la Cadena SER, Aragonès ha dit que des dels governs es pot "limitar les activitats econòmiques o prendre decisions administratives" però ha apel·lat al compromís dels ciutadans per superar aquesta situació. Després d'un cap de setmana en què s'han detectat incompliments, el vicepresident ha explicat que l'executiu no té sobre la taula ara el toc de queda, però que no es descarta d'inici cap mesura.

Aragonès ha detallat que diumenge a la tarda es va reunir amb administracions locals per assegurar que es compleixen a tot arreu les mesures decretades pel Govern i ha explicat que Mossos d'Esquadra i policies locals imposaran multes contra qui actuï fora de les restriccions.

“En pocs mesos disposarem d’un còctel de fàrmacs”

El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha mantingut que el Departament no ha descartat allargar les noves restriccions més de 15 dies si les dades no milloren. "Els efectes i l'impacte real de les restriccions només els començarem a notar d'aquí a una setmana. Nosaltres no ho hem descartat mai", ha apuntat al programa 'FAQS' de TV3.

En paral·lel, el secretari general de Salut ha avançat que "en els propers dies, màxim dues setmanes" s'activarà l'aplicació de rastreig Radar Covid. Per la seva banda, el cap del servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital Germans Trias i Pujol, Bonaventura Clotet, confia en nous medicaments i testos ràpids, més que no pas en la vacuna: "D'aquí a mig any tindrem fàrmacs que evitaran que la gent es mori de covid".

"Confio molt més en un tractament que bloquegi el virus, un diagnòstic immediat i fer test serològics a tothom que no pas que em parlin de vacuna", ha precisat Clotet. "En pocs mesos, pot ser mig any o una mica més, disposarem de còctels de fàrmacs que ens permetran bloquejar molt bé el virus i evitar la progressió. No hi haurà risc que la gent emmalalteixi d'una manera molt greu i pugui morir", ha reflexionat en veu alta el cap del servei de Malalties Infeccioses de Can Ruti. "A hores d'ara ja ha baixat molt la mortalitat, però encara es podrà aconseguir baixar més", ha conclòs Clotet, que no creu que un restaurant sigui "més perillós" que el transport públic.

"Si s'hagués invertit en eines de diagnòstic immediates i tractaments eficaços no seríem on som", ha criticat el metge especialista de Can Ruti. Per solucionar això, el secretari general de Salut ha apuntat que aquest dilluns ja es podran començar a fer testos d'antígens (més ràpids i segurs) a tots els Centres d'Atenció Primària (CAP) de Catalunya. "Tenim 2.300 persones que es dediquen a identificar contactes estrets i en seran més. A partir d'ara, incorporarem un equip que investigarà on creuen que s'han contagiat, intentarem refer la història de tots els contagis", ha finalitzat Ramentol.

 

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article