El 95% de mastectomies fetes a l’Hospital de Bellvitge permeten reconstruir el pit durant la mateixa operació

Aquest dilluns se celebra el Dia Mundial del Càncer de Mama


El 95% de pacients amb càncer de mama que s'han sotmès a una mastectomia a l'Hospital Universitari de Bellvitge han pogut optar a una reconstrucció del pit durant la mateixa operació. En el Dia Mundial del Càncer de Mama que se celebra aquest dilluns, els especialistes destaquen els beneficis psicològics que la reconstrucció immediata té per a la pacient.

Al mateix temps, celebren l'evolució de les tècniques quirúrgiques i asseguren que actuar just després de l'extirpació no afecta al control posterior de la malaltia ni tampoc al risc de reproducció del tumor. Aquest dilluns, responsables mèdics i d'infermeria de la Unitat Funcional de Càncer de Mama HUB-ICO han compartit coneixements amb diversos pacients a través d'una jornada virtual.

Segons dades de l'Hospital Universitari de Bellvitge i l'Institut Català d'Oncologia, cada any es diagnostiquen 450 casos nous de càncer de mama. En aquells que és necessari una mastectomia, gairebé tots poden optar a una reconstrucció immediata.

La cap del Servei de Cirurgia Plàstica i Reparadora de l'Hospital de Bellvitge, la doctora Anna López Ojeda, assegura que reconstruir el pit just quan es fa l'extirpació és una opció consolidada, mentre s'han constatat canvis “importants” en les tècniques quirúrgiques en el marc de la oncologia. En aquest sentit, assegura que van a l'alça els casos en què es pot preservar més la pell, l'aureola i el mugró, fet que millora el resultat estètic i, de retruc, l'emocional.

López Ojeda ressalta que el tractament per reconstruir el pit es fa “sempre” de forma individualitzada, si bé s'afronta diferent en funció de si la pacient ha de sotmetre's després a un tractament de radioteràpia. En aquests casos, puntualitza, s'evita optar per una pròtesi “perquè pot donar més risc a llarg termini”, motiu pel qual es prioritza la reconstrucció amb teixit propi.

En el cas que la pacient no hagi d'iniciar un tractament de radioteràpia després de la mastectomia, la doctora assegura que el mètode de reconstrucció s'escull de forma consensuada. López Ojeda destaca que les tècniques amb teixit propi “donen un resultat de més durada en el temps”. Pel que fa a les pròtesis, actualment se n'utilitzen amb forma llagrimal per obtenir un resultat “més natural”.

Tots els casos, recorda, es poden sotmetre posteriorment a un procés de reconstrucció del mugró i, per últim, a una micropigmentació de l'aureola per optimitzar el resultat estètic. Si bé són dos processos voluntaris, els especialistes destaquen que la majoria de pacients prefereixen fer-los.

Evolució en radioteràpia

D'altra banda, a la jornada virtual ‘El càncer de mama en píndoles’ celebrada aquest dilluns a través de l'Hospital de Bellvitge i l'ICO, els especialistes també han celebrat l'evolució dels darrers anys pel que fa al tractament en radioteràpia. En aquest sentit, l'oncòloga radioterapeuta Evelyn Martínez ha destacat que sovint la radioteràpia complementa una cirurgia de mínims amb què es conserva més part de la mama que no pas anys enrere, quan les operacions eren més “agressives”.

Al mateix temps, la doctora Martínez ha assegurat que s'ha passat de fer nombroses sessions per tractar les pacients amb tumors a fer-ne menys però incrementant les dosis de radiació. D'aquesta manera, Martínez ha subratllat que es “millora la qualitat de vida” de les persones en tractament.

En paral·lel, els especialistes també han assegurat que hi ha una tendència a l'alça a l'hora d'aplicar tractament amb quimioteràpia abans de la cirurgia, amb l'objectiu de reduir el tumor i poder preservar al màxim la mama en el moment de l'operació. Aquesta opció només s'aplica quan l'equip mèdic té “molt clar” que després de la cirurgia serà necessària una quimioteràpia, motiu pel qual opten per avançar-la. Fer-ho, destaquen, també permet tractar cèl·lules cancerígenes que ja estiguin a la sang o al sistema limfàtic.

Plans de contingència per la Covid-19

Pel que fa a l'afectació que la covid-19 ha tingut en els tractaments de càncer de mama, des de l'Hospital de Bellvitge lamenten que la pandèmia ha tingut fins ara “conseqüències directes”, especialment durant els mesos de març i abril. Recorden que va ser necessari desplegar plans de contingència en els quals es van prioritzar els tractaments a les operacions, ja que els quiròfans estaven tancats per atendre pacients crítics amb coronavirus.

La situació d'emergència va obligar a avançar els tractaments de quimioteràpia inicialment previstos per a després de les operacions, mentre també es van anticipar alguns tractaments hormonals. Al mateix temps, es van posar en marxa un sistema de visites telefòniques per evitar desplaçaments innecessaris, fet que els especialistes valoren com a “positiu” per tal de no exposar les pacients a situacions de risc.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article