Salut creu que caldrà prioritzar l’activitat als hospitals i no descarta el toc de queda

Comella no nega el confinament perimetral i Ramentol assegura que Catalunya no suportaria un altre tancament total


El director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, ha constatat aquest dimarts que caldrà prioritzar l'activitat als hospitals quan la Covid-19 arribi al pic, i ha reconegut també que la situació a l'atenció primària és "complicada, tensa i la tensió tendeix a créixer". En declaracions a Rac 1, Comella ha assegurat que la intenció és mantenir el màxim de temps possible tot allò que no és coronavirus i que cal atendre. "Si les mesures plantejades són prou eficaces, podrem mantenir aquestes dues vessants d'activitat al màxim, i si no és així, la Covid-19 guanyarà terreny i haurem de desprogramar activitats més banals, i després més complexes", ha argumentat Comella, que ha admès que no es pot descartar el confinament perimetral.

Comella ha admès que la situació als hospitals s'està complicant, perquè si fa unes setmanes es feien 200 ingressos, aquesta xifra es va doblar la setmana passada. Als llits de crítics hi entren 70 pacients cada setmana quan abans eren una vintena. La UCI està a nivells alts i el marge cada cop és més petit, perquè no s'està deixant de fer activitat habitual.

Pel que fa als CAP, ha recordat que és el nivell assistencial que més esforç ha hagut de fer de forma continuada, perquè no ha deixat d'atendre covid i no ha tingut descans. "Això genera un malestar i una sensació de tensió emocional i física que és molt important que comprenguem", ha afegit. En aquest sentit, ha indicat que l'assistència és més telemàtica que presencial, però s'està treballant per recuperar terreny.

Pel que fa a les mesures restrictives, Comella ha indicat que la seva durada vindrà marcada per les dades, que ara mateix són "dolentes". En aquest sentit, ha remarcat que si la ciutadania és capaç de fer cas de les mesures actuals i es pot tendir a abaixar els contagis no caldrà anar a restriccions més dures. "Però si les xifres segueixen creixent s'haurà de seguir apostant per mesures que faciliten el control", ha dit, alhora que ha reconegut que no es pot descartar un confinament perimetral.

Proposta salarial als MIR perquè sigui el millor retribuït de l'Estat

Sobre les negociacions amb el col·lectiu dels MIR, que està en vaga per tercera setmana, Comella ha reconegut que entenen la mobilització, però alhora ha apuntat que és important que es pugui desconvocar l'aturada com més aviat millor. En aquest sentit, ha explicat que han fet una proposta salarial que superaria la del col·lectiu a la Comunitat de Madrid, passant a ser el millor pagat de l'Estat entre fix i variable (guàrdies obligatòries). Comella ha destacat que aquest és un col·lectiu "molt important", i la "pedrera" de metges del país, i "és bo" que sigui el millor pagat de l'Estat.

“S’ha de veure quin és l’impacte real de les mesures”

Al seu torn, el secretari general de Salut, Marc Ramentol, afirma que el toc de queda és una "possible solució" i no descarta aplicar-lo. Segons ha explicat Ramentol en una entrevista a SER Catalunya, hi ha "marge" per endurir encara més les restriccions socials i el toc de queda és una de les mesures per fer-ho. "Davant nostre s'obre un ventall de mesures, de moment les tenim sobre la taula", ha dit també en relació al confinament perimetral aplicat per Navarra. Amb tot, el secretari general de Salut ha remarcat que cal esperar a veure quin és l'"impacte real" i "l'efectivitat" que té el toc de queda, per exemple, en aquells estats que ja l'apliquen.

"La velocitat de disseminació de l'epidèmia depèn de la mobilitat i la interacció social; és a això al que ens estem abocant", ha dit Ramentol. Ara bé, el Govern vol evitar de totes totes tornar a un confinament domiciliari. Limitar la mobilitat el cap de setmana, per exemple, formaria part de les mesures del confinament domiciliari, segons Ramentol. "El nostre país no està en condicions de suportar-ho", ha assegurat sobre aquest escenari.

Sobre l'impacte del tancament de bars i restaurants i les altres mesures en vigor des de fa pocs dies, Ramentol ha assenyalat haver actuat de manera "contundent" i "molt al principi" de l'inici de la segona onada. Tot i això, a dia d'avui, ha afegit, no hi ha indicadors "per a l'optimisme". "De moment no hi ha cap diferència amb la tendència de la setmana passada", ha dit. Ara bé, també ha matisat que cal esperar entre 7 i 14 dies per veure l'efecte de les mesures. El secretari general de Salut ha fet èmfasi en què els restaurants no s'han tancat perquè incompleixin les normes sinó justament per reduir la mobilitat i la interacció social. "L'àmbit de la restauració és segurament on hi ha més mobilitat i interacció fora de la bombolla", ha apuntat.

El risc de rebrot segueix pujant i ja s’acosta als 500

El risc de rebrot per Covid-19 a Catalunya puja 28 punts més i aquest dimarts està en 466,49 punts, segons les dades actualitzades del Departament de Salut. La taxa de transmissió o velocitat de contagi, l'Rt, baixa lleugerament, d'1,30 a 1,28. En l'actualització de dades s'han declarat 2.855 nous casos confirmats per PCR o tests d'antígens (TA), fins als 179.162 des de l'inici de la pandèmia. També s'ha informat de 51 noves morts a Catalunya, amb un total de 13.670. D'altra banda, hi ha 77 ingressats més per coronavirus als hospitals catalans, amb un total de 1.385 persones, 239 de les quals a l'UCI (+25).

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article