Salut no descarta donar suport al toc de queda: “Quan tinguem la proposta del ministeri ho valorarem”

Ramentol adverteix que “els indicadors no conviden a l'optimisme” i demana “esforç i compromís” als ciutadans


El Departament de Salut valora com una possibilitat que el govern espanyol apliqui el toc de queda a Catalunya. “És una mesura que nosaltres no ho hem descartat en cap moment, és una mesura més de les possibilitats que té el govern de l’estat per contenir el creixement epidèmic”, ha explicat Marc Ramentol, secretari general de Salut. 

Ramentol ha indicat que ha conegut la proposta pels mitjans de comunicació i que quan el ministeri posi “una proposta en ferm sobre la taula” l'estudiaran “amb criteris científics” per prendre una decisió. També ha advertit que “els indicadors no conviden a l'optimisme” i ha demanat “esforç i compromís” als ciutadans i “tornar a tancar files amb el sistema públic de salut”.

Ramentol ha explicat que l'aplicació del toc de queda busca limitar la mobilitat i la interacció social generalment en la franja nocturna i que des d'aquest punt de vista no han “descartat” la mesura. Segons ha indicat Ramentol, el departament està seguint els països on la mesura s'està aplicant i que “serà interessant veure els resultats que n’extreguin”.

Pel que fa a les mesures per frenar els contagis de la Covid-19, Ramentol ha dit que les que estan relacionades amb la restauració eren “absolutament necessàries” però que en aquest moment “és massa aviat per valorar-ne l'impacte, ja que es van començar a aplicar divendres passat”. Així mateix, ha reiterat que no descarten “cap mesura” per frenar la incidència de la pandèmia.

Per la seva banda, el doctor Jacobo Mendioroz ha informat que la taxa de positius confirmats per PCR és de 211,83 per cada 100.000 habitants; el risc de rebrot és de 466,49 i la Rt d’1,28. Entre el 10 i el 16 d’octubre s’han fet 154.584 PCR, però la positivitat d’aquestes proves segueix augmentant i arriba a l’11,03% del total. Ha dit que els casos es van disparar a Catalunya la setmana del 3 al 9 d'octubre i ha alertat que el “ritme reproductiu del virus és ràpid”.

El tant per cent de consultes a urgències de primària relacionades amb la Covid-19 ha passat d'un 18 a un 25% i el mateix ha passat als hospitals. Les UCI estan gairebé al 80% d’ocupació, el 38% dels quals per coronavirus. Els ingressos per la Covid-19 han passat del 7% al 14% en poques setmanes, segons ha exposat Salut.

La segona onada arriba a les residències

D’altra banda, Marc Ramentol ha manifestat que la segona onada de la Covid-19 ja ha arribat a les residències, i per això s'impulsaran diverses mesures en aquest àmbit. Entre elles, començaran aquests dies a promoure els autotests per a tot el personal de les residències després d'una formació que rebran a través d'un vídeo.

Durant quinze dies es limitaran les visites, de manera que els residents menys autònoms no podran sortir. Per que fa a les residències verdes i taronges es permetrà una visita setmanal i a les vermelles les visites hauran de ser telemàtiques, ha explicat Ramentol.

Aquest diumenge hi havia 363 persones de residències de gent gran amb una PCR confirmada de Covid-19. Hi ha 84 residències amb algun cas confirmat que significa al voltant d’un 6% de les residències de gent gran. Entre el 9 i el 15 d'octubre es van fer un total de 4.126 proves PCR en l’àmbit residencial, el 6,7% de les quals van donar positiu.

Vacunes de la grip per a tothom

Sobre la vacunació de la grip, la sotsdirectora del Servei Català de la Salut (CatSalut), Marta Chandre, ha dit que el departament no té manca de vacunes, sinó que “pot ser que s'hagi produït un desajust puntual” causat per “la carència i la capacitat de les neveres que han de conservar la cadena del fred”.

“Tenim vacunes per a tothom”, ha assegurat Chandre, que ha indicat que encara hi ha temps. “Fins a mitjans o finals de desembre és període per poder-se vacunar, i per tant no hi ha motius perquè es provoquin aglomeracions ni es passin angúnies”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article