Els MIR desconvoquen la vaga després d'arribar a un acord que blinda els descansos i inclou una pujada de sou del 7,5 %

Els metges en formació han fet dotze jornades d'aturada en un mes i mobilitzacions al carrer


Els metges interns residents (MIR) han arribat aquest dijous a un acord amb les patronals sanitàries i l'Institut Català de la Salut (ICS) que permet desconvocar la vaga de facultatius en formació. Després de dotze jornades d'aturada en un mes, els MIR, amb el sindicat Metges de Catalunya, han aconseguit millores que inclouen 12 hores de descans mínim després d'una guàrdia, 36 hores de repòs setmanal ininterromput i un increment salarial mitjà del 7,55%.

Un 80% dels metges en formació han votat a favor de l'última proposta per millorar les condicions formatives, laborals i retributives i, així, posen fi a una vaga que ha tingut un seguiment alt, ha anat acompanyada de mobilitzacions al carrer i ha rebut diverses mostres de suport.

El portaveu dels MIR, Àlex Mayer, creu que l'acord, tot i que no inclou totes les reivindicacions, implica “millores evidents” i significa un “canvi històric” en les condicions de treball dels metges en formació a Catalunya. En unes declaracions recollides pel sindicat Metges de Catalunya, convocant de les vagues, Mayer valora que s'ha consolidat un espai propi de negociació de les relacions laborals gràcies a l'organització inèdita dels MIR com a col·lectiu i a dotze jornades de vaga que han tingut, remarca, un “altíssim” seguiment.

El portaveu dels MIR considera que aquestes vagues marquen un “abans i un després” en l'organització dels residents a Catalunya. “Ara tenim una estructura que ens connecta a totes”, ha afirmat. El doctor Mayer destaca que les mesures pactades representen una “millora substancial” en les condicions dels MIR i adverteix que a partir d'ara caldrà seguir com es traslladen i s'apliquen centre a centre.

L'acord de sortida de vaga blinda el temps de treball i els descansos dels metges residents. Així, la seva jornada de treball no podrà excedir les 48 hores setmanals, incloent la jornada ordinària i les guàrdies, que seran com a màxim quatre mensuals. Una de les reivindicacions principals de la mobilització, el descans postguàrdia, també es garanteix en el pacte. Es fixa un període mínim de descans continu de 12 hores entre el final d'una jornada i el començament de la següent i el descans mínim setmanal serà de 36 hores ininterrompudes.

En el bloc retributiu, els MIR, que tenen sous mileuristes, comptaran amb un increment salarial del 5% a partir de l'1 d’octubre d'aquest any, que es veurà augmentat al gener del 2021 fins a aconseguir un increment d'entre un 7% i un 8,5% segons l'any de residència. Per exemple, un resident de primer any té actualment un salari base de 16.835 euros, que es veurà incrementat un 8,49% (18.264 euros). Per als R5, amb un salari de 23.205 euros, s'ha pactat una retribució de 24.829 euros, un 7% més. A més, en el cas dels residents que presten serveis a l'ICS, es revisaran les retribucions afectades pels canvis organitzatius derivats de la Covid-19.

En l'apartat de la formació, l'acord instaura una Comissió de Seguiment dels Programes de Formació Sanitària Especialitzada de Catalunya, formada per l'administració, caps d'estudi, tutors i representants dels residents dels centres docents catalans. Aquesta comissió es reunirà com a mínim tres vegades a l'any i vetllarà pel compliment i la qualitat dels programes formatius de cada especialitat mèdica. També en l'àmbit formatiu, s’estableix que la formació no assistencial s'ha d'incloure en la jornada ordinària de treball, concretada en el calendari laboral de cada resident. A més, els MIR tindran dret a assistir a un congrés mèdic durant el període de residència finançat per les empreses.

El pacte explicita que el personal resident no cobreix llocs de treball estructurals, ja que el seu objectiu primordial és la formació, i defineix una ràtio màxima de quatre MIR per cada metge adjunt, de manera que es garanteixi la supervisió constant i la tutorització de l'assistència que presten els facultatius en formació.

12 dies de vaga

Els MIR han fet tres vagues de diversos dies des del 21 de setembre per reclamar millores a les seves condicions de treball i formatives, que es van veure agreujades durant la primera onada de la Covid-19. Les jornades de vaga han tingut un ampli seguiment, de més del 80% segons convocants –del 90% en les primeres jornades–, mentre que Salut l'ha situat al voltant del 40%.

Durant aquest mes, els metges en formació han sortit al carrer amb mobilitzacions en diverses ciutats de Catalunya. A Barcelona, on s'han fet les convocatòries centrals, han protestat davant del Departament de Salut, la plaça de Sant Jaume, el Parlament i l'Institut Català de la Salut, entre altres llocs.

Pel que fa a les mostres de suport, tots els grups parlamentaris, també els que formen part del Govern, van secundar les seves reivindicacions i van exigir la implicació política de Salut en les negociacions quan el portaveu dels MIR va comparèixer al Parlament.

Des de l'àmbit sanitari, el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, ha reclamat en diverses ocasions un acord per posar fi al conflicte i el president de Metges Sense Fronteres, David Noguera, va apropar-se a una de les protestes a plaça de Sant Jaume per traslladar-los un “missatge de solidaritat”, entre altres veus.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article