Vergés no descarta el toc de queda i diu que si l'apliquessin ho farien sense estat d'alarma

La consellera apunta a la via del País Valencià, que prepara un decret per aplicar-ho pel seu compte


La consellera de Salut, Alba Vergés, no ha descartat el toc de queda i ha apuntat que si l'apliquessin ho farien sense estat d'alarma. En declaracions a TV3, la consellera ha dit que si creuen necessària la mesura podrien seguir la via del País Valencià, que prepara un decret per aplicar-ho pel seu compte. Ha afegit que Catalunya es va dotar d'un decret llei que permet “poder prendre les mesures necessàries”, també pel que fa a la limitació de la mobilitat, i que el que sí fa falta és una autorització judicial. Ha apuntat però que ara s'analitzarà l'impacte de les mesures de fa una setmana i ha fet una crida a contenir la mobilitat aquest cap de setmana per evitar més restriccions.

“Farem una limitació de la mobilitat, un toc de queda, el que sigui, sense descartar quan creiem necessari”, ha afirmat. Ha defensat que les decisions han de venir de les autoritats de salut púbica “i no d'una reunió interterritorial on es digui que hauria de ser per a tothom igual, i sense que s'aclareixi la forma jurídica”. I és que Vergés ha afirmat que aquest aspecte no es va aclarir en la reunió del Consell Interterritorial de Salut d'aquest dijous i, en cas que hi fos, s'analitzaria.

La consellera ha apuntat també que aquest toc de queda pot coexistir o no amb el tancament de bars i restaurants: “No lligaria una cosa amb l'altra i veurem el que pot esdevenir”.

En tot cas, ha dit que Catalunya es va “avançar” amb mesures estrictes com el tancament de bars i restaurants i altres negocis i ha apuntat que ara caldrà analitzar el seu impacte. En aquest sentit, també ha dit que caldrà veure quin és el compliment de les mesures durant aquest cap de setmana i si aquest és “molt estricte” es veurà si algunes mesures es poden “relaxar” o, en canvi, caldrà prendre de noves. “Tenim mesures aplicades, si n'hem d'aplicar d'altres ens ha de venir des del punt de vista més tècnic, que les autoritats de salut pública ens diguin la conveniència”, ha manifestat.

Vergés ha fet una crida a la ciutadania i ha recordat que les mesures no són només de tancament d'alguns sectors sinó que s'ha demanat limitar al màxim la mobilitat. Per això, ha esperat veure unes imatges diferents a les del cap de setmana passat i ha assegurat que hi haurà més controls. “Ens hi juguem molt i esperem que aquest cap de setmana la gent hagi pogut veure que cal la contribució de tothom”, ha declarat.

El que sí ha descartat és un confinament perimetral, ja que ha assegurat que ara mateix la transmissió comunitària és “generalitzada” a Catalunya.

Preguntada per si es podran fer les eleccions el 14 de febrer, Vergés ha afirmat que el dret a vot és fonamental i que s'ha de poder establir totes les mesures necessàries que permetin fer els comicis. “L'últim és sempre afectar drets fonamentals”, ha dit.

Reunió del Consell Interterritorial

Pel que fa a la reunió del Consell Interterritorial, el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes han acordat un marc de restriccions comunes en funció de quatre nivells d'alerta que no menciona explícitament el toc de queda. L'aplicació del toc de queda no s'ha concretat però sí que s'ha aprovat el document del govern espanyol que homogeneïtza les mesures que cal prendre segons si el risc de transmissió és baix, mitjà, alt o molt alt.

El nivell tres o alt contempla mesures com el tancament de locals a les 23 hores, la limitació a un màxim de sis de les trobades socials o la recomanació de no sortir dels domicilis. El nivell quatre o molt alt suposarà sumar a aquestes restriccions “mesures excepcionals”. En aquest sentit, el text menciona la possibilitat d'haver de declarar l'estat d'alarma en el cas que l'adopció d'aquests mecanismes ho requerissin, com podria ser el toc de queda. Tanmateix, el document no fa explícita aquesta possibilitat. Seran les comunitats les que decidiran quan i quines mesures s'apliquen, informant-ne abans al Ministeri de Sanitat.

Els llindars per determinar si hi ha risc molt alt o nivell quatre són una incidència acumulada de casos en 14 dies de més de 250 per cada 100.000 habitants, una ocupació de llits d'hospital per casos Covid-19 de més del 15% o de llits d'UCI de més del 25%, entre d'altres. El nivell tres estableix llindars d'entre 150 i 250 casos per 100.000 habitants i ocupacions del 5 al 10 de llits de planta i de 10 a 15% d'UCI.

Entre les mesures del nivell tres també hi ha la limitació d'aforament d'un terç en espais tancats de locals comercials o vetlles i enterraments així com instal·lacions esportives o acadèmies. En activitats culturals serà del 50% sempre que es mantingui un seient de distància entre diferents grups de convivència.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article