L’impacte de la Covid-19 pot desencadenar trastorns mentals en les persones amb Síndrome de Down

Una vintena d'experts aborden millores en aquest àmbit en les Jornades Internacionals Barcelona Down


L’impacte emocional de la Covid-19 pot potenciar els desencadenants de trastorns mentals en les persones amb Síndrome de Down. Així ho han constatat fins a una vintena d’experts que han participat en les XVIII Jornades Internacionals Barcelona Down, organitzades aquesta setmana per la Fundació Catalana Síndrome de Down (FCSD).

Durant la trobada, realitzada de manera virtual degut a la pandèmia, els experts han apuntat que els casos d’estrès i ansietat han augmentat arran de la Covid-19, i que la salut mental de la població serà “una de les grans víctimes de la pandèmia”. Segons Katy Trias, directora de la fundació, la pandèmia ha posat a la població “davant del mirall de la salut mental”, i és necessari fer un bon seguiment de les persones que puguin patir trastorns. 

Els principals factors que desencadenen problemes de salut mental son l’estrès, la manca d’oportunitats, la falta de respecte, els esdeveniments esperats però estressants i els esdeveniments inesperats i estressants, com la pena, el patiment i el dol. Aquest darrer extrem s’ha vist intensificat com a conseqüència de la Covid-19.

Per revertir possibles trastorns, Trias ha destacat que l’impuls de l’autonomia i la inclusió real de les persones en situació de discapacitat intel·lectual afecta positivament en la seva salut mental. “Una persona que té una vida plena en relació als seus desitjos i projecte de vida, és una persona que segurament té menys probabilitats d'experimentar problemes de salut mental”. D’altra banda, “una persona que no ha treballat un projecte de vida, no sap descriure i interpretar els seus sentiments i emocions o no té un espai on expressar-ho, pot experimentar de forma més fàcil sentiments de frustració, ràbia o dolor que li provoquin situacions de salut mental complicades”, ha subratllat.

Més risc de patir depressió i autisme

Per la seva banda, Andre Strydom, doctor del King’s College de Londres ha expressar durant la seva intervenció que els trastorns afectius, com la depressió, son quatre vegades són quatres vegades més corrents en persones amb discapacitat intel·lectual respecte la població general. En el cas concret de la síndrome de Down (SD), els problemes més freqüents són la depressió i l’autisme, “sense que es detecti una diferència significativa entre sexes”, segons Strydom. En canvi, en el cas de la població en general el gènere és determinant, ja que l’autisme es dóna quatre vegades més en els homes respecte a les dones, mentre que la depressió és el doble en les dones.

Com a recomanacions per millorar la salut mental de les persones amb la síndrome de Down, Strydom ha destacat la importància de l’atenció primerenca, conèixer els efectes de la discriminació i els estigmes, i també subministrar la medicació més adequada d’acord amb el metabolisme de la persona, així com recórrer a teràpies psicològiques.

En relació amb això, durant les jornades s’han tractat diverses estratègies de prevenció dels problemes de salut mental com són la metodologia del suport positiu, l’assistència personal, l’escenoteràpia, el funcionament reflexiu parental o la coordinació entre famílies i professionals, entre d’altres.

D’altra banda, Mariona Adrover, psiquiatra especialitzada en discapacitat Intel·lectual resident a Bristol ha afirmat durant la seva intervenció a les jornades  que un 40% de persones en situació de discapacitat intel·lectual presenten trastorns psiquiàtrics, d’acord amb diversos estudis científics. “La prevalença de trastorns psiquiàtrics augmenta en funció del nivell de discapacitat: com més greu més prevalença”, ha advertit Adrover.

La doctora sosté que els problemes de salut mental poden desenvolupar-se i presentar-se de diferents maneres en les persones amb discapacitat intel·lectual respecte les que no en tenen. Per això, “el diagnòstic de malalties mentals en persones amb discapacitat intel·lectual planteja un gran desafiament”, ha conclòs.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article