El Govern demana l'estat d'alarma per decretar un toc de queda nocturn

Reclama un “comandament únic” de la Generalitat per manternir totes les competències


El Govern ha demanat l'estat d'alarma a l'executiu espanyol reclamant que hi hagi un “comandament únic” de la Generalitat, segons ha explicat el vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, que ha remarcat que un cop s'aprovi aquesta mesura, la Generalitat decretarà un toc de queda nocturn. 

La proposta del Govern és que sigui entre les 23 i les 6 hores. Aragonès ha afegit que no es descarten altres mesures restrictives de la mobilitat si l'evolució de les dades no és positiva. La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha dit que confia que el govern espanyol mourà peça ja aquest dissabte per reunir immediatament el Procicat.

Aragonès ha parlat aquest divendres a la tarda amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i amb el ministre de Sanitat, Salvador Illa, per comunicar-li la seva petició de l'estat d'alarma amb “comandament únic” i mantenint totes les competències. Aquesta demanda hauria rebut una “resposta positiva” per part de la Moncloa, segons ha assegurat Aragonès en roda de premsa.

El Govern justifica la seva petició per poder aplicar mesures i “evitar els contratemps jurídics innecessaris i injustificats” davant un empitjorament de la situació sanitària a Catalunya. I és que sense aquesta fórmula jurídica, les restriccions o mesures del Govern dependrien de l'aval d'un jutge. De moment, la petició està a la taula per 15 dies.

Aragonès i Budó confien que el govern espanyol reuneixi de manera extraordinària el Consell de Ministres on autoritzi l'estat d'alarma a Catalunya, i també a altres comunitats que ho han demanat. Aleshores, la Generalitat convocarà “immediatament” un Procicat d'urgència per poder començar a prendre decisions de caràcter urgent, com ara el toc de queda o altres restriccions.

Per ara, l'executiu no contempla els confinaments perimetrals, però admet que l'estat d'alarma els obre la possibilitat de decretar-los, si arriba el moment, “amb la màxima agilitat i rapidesa” i “sense inseguretat jurídica”.

El Govern es vol dotar així de les eines jurídiques necessàries per aplicar mesures restrictives davant la segona onada de la Covid-19, però apel·la també a la responsabilitat i a la “virtut cívica”. “Les imatges d'aglomeracions viscudes els últims dies no es poden tornar a repetir”, han advertit, i han apel·lat a “l'autorresponsabilitat” per “baixar el ritme i reduir la mobilitat i la interacció social”.

De fet, Budó ha reclamat que “en la mesura del possible” la ciutadania es quedi a casa a les nits i s'anticipi així a les mesures que el Govern vol aplicar. “Només d'aquesta manera ens en sortirem”, ha afegit.

Pel que fa al tancament de la restauració, el Govern ha expressat que el toc de queda no treu que es pugui mantenir aquesta mesura. I s'ha reservat revisar les dades epidemiològiques per valorar com evolucionen les decisions preses fins ara.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article