El Govern contempla la possibilitat d'un confinament durant els caps de setmana

Meritxell Budó posa sobre la taula aquesta nova mesura perquè dissabtes i diumenges és quan hi ha més interacció social


Només un dia després de decretar l’estat d’alarma i el toc de queda, el Govern ja es planteja una nova mesura per aturar la pandèmia: els confinaments de cap de setmana. Així ho ha reconegut aquest dilluns la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, qui ha assenyalat que dissabtes i diumenges és quan hi ha més interacció social. 

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Budó ha remarcat que hi comença a haver una tensió “important” al sistema sanitari. “Hem d'evitar el confinament del març fora que sigui estrictament necessari. Per això hem d'explorar diferents escenaris i un escenari podria ser aquest”, ha afegit. El Govern contempla la possibilitat d'un confinament de cap de setmana segons l'evolució de les dades epidemiològiques. Uns dades que Budó ha qualificat de “dolentes i preocupants”.

També ha reconegut que la possibilitat dels confinaments de cap de setmana està sobre la taula el secretari general de Salut, Marc Ramentol, qui assegura que “al llarg dels propers dies” s'haurà d'acabar de configurar el “nou pas" a donar”. En declaracions a Catalunya Ràdio, Ramentol ha reconegut que amb les mesures que incloïen el tancament de la restauració durant 15 dies no s'haurà “arribat a l'objectiu” i ha valorat que, tot i el toc de queda, la situació actual “apunta que seran necessàries noves mesures”. Ramentol ha confiat que el toc de queda doni resultats i ha insistit en la necessitat de “doblegar” la corba novament. “El sistema sanitari necessita doblegar la corba”, ha insistit.

En aquesta línia s’ha expressat la cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de Vall d'Hebron, la doctora Magda Campins, qui també ha afirmat que el confinament de cap de setmana pot ser “una mesura efectiva”. “No descarto que s'hagi de fer”, ha dit en declaracions a Catalunya Ràdio. La doctora ha explicat que a finals de setmana s'hauria de veure si l'impacte de les mesures preses fa més d'una setmana, com el tancament de la restauració i altres restriccions, han tingut efectes positius però s'ha mostrat “escèptica” amb la situació. Ha afirmat que si amb les mesures actuals no hi ha canvis importants en les tendències “caldran mesures més dràstiques”. Més enllà del toc de queda, ha fet una crida a reduir la interacció diürna. Per últim, ha valorat que les escoles és “l'últim que hauria de tancar” perquè són “el lloc on hi ha menys contagis”.

Estat d’alarma “insuficient”

D’altra banda, Meritxell Budó ha criticat el decret d'estat d'alarma del govern espanyol ja que el considera “insuficient” perquè “limita” les decisions de les autonomies i no va acompanyat de mesures econòmiques compensatòries. Segons la portaveu del Govern, el decret d'estat d'alarma de Pedro Sánchez “ha quedat curt” perquè és “insuficient” per fer allò que el Govern voldria fer en cas que fos necessari. “Havíem entès que aquest decret d'estat d'alarma ens permetria ser autoritat competent i poder prendre totes les decisions que creiem oportunes i no és ben bé així”, ha lamentat.

La consellera ha posat com a exemples que amb l'actual decret d'estat d'alarma el Govern no pot decretar l'obligatorietat del teletreball ni decidir unilateralment alguna mesura que tingui en compte algun confinament domiciliari. En aquests casos, segons ha afegit, es necessita el permís del TSJC o del govern espanyol.

Davant d'aquesta situació, Budó ha afirmat que no hi ha hagut voluntat per part de l'estat espanyol de dotar d'una legislació competent per dur a terme mesures sense necessitat d'estat d'alarma i que no s'ha donat autonomia jurídica a les comunitats autònomes. Així mateix, també ha dit que troba a faltar que l'estat d'alarma no vagi acompanyat de mesures econòmiques compensatòries. “Cal dotar-nos de les eines necessàries i que ens arribin els recursos econòmics necessaris”, ha conclòs.

Pel que fa a les eleccions del 14-F, Budó ha dit que en aquests moments el Govern treballa en l'escenari de poder-les celebrar en aquesta data. Tot i afegir que si no es pot garantir el dret a vot de tothom, s'haurà de prendre “la decisió que pertoqui”. I és que, segons la portaveu de l'executiu català, s'han de buscar tots els mecanismes per garantir que ningú deixa de votar per la pandèmia i que hi hagi les mesures sanitàries per garantir la seguretat. I en aquest context, ha deixat la porta oberta a reformar, si cal, la llei electoral.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article