La nova temporada d'Apropa Cultura se centrarà en la salut mental i en la lluita contra l'estigma

La campanya ‘Lliures d'estigma’ vol fer valdre la necessitat que els espais culturals estiguin lliures de prejudicis i etiquetes


La nova temporada del programa l'Apropa Cultura se centrarà enguany en la salut mental i en la lluita contra l'estigma i els prejudicis envers el col·lectiu, sota el lema ‘Lliures d'estigma’. Dedicant la temporada a les persones que conviuen amb algun trastorn de salut mental, Apropa Cultura vol remarcar que és indispensable que les institucions i la ciutadania prenguin consciència de la importància de la salut mental en la vida diària i comunitària.

La directora de l'Apropa Cultura, Sònia Gainza, ha detallat que la catorzena temporada s'ha dedicat a la salut mental per tal de “fer una petita contribució a una societat més empàtica”. “No podem permetre que, una altra vegada, siguin les persones més vulnerables qui paguin aquesta crisi i perdin l'accés a la cultura que tant ens ha costat aconseguir”, ha dit.

Gainza s'ha preguntat que si la cultura ha de ser la xocolata de l'ànima, “per què les persones que més pateixen no poden tenir prioritat en l'accés”. A més, ha destacat que oferir una bona butaca o una bona activitat ha de fer sentir orgullosos els protagonistes del programa.

La campanya ‘Lliures d'estigma’ vol fer valdre la necessitat que els espais culturals estiguin lliures d'estigma, de prejudicis i d'etiquetes. A més a més, reivindica el paper imprescindible i necessari de la cultura en els processos de recuperació de la salut mental, així com en la seva prevenció, perquè la cultura és “l'aliment de l'ànima i una companya i font de vitalitat en els moments més difícils de la vida”.

Gainza ha defensat que la cultura és essencial per a la salut i “són aquelles persones que més pateixen les qui hi tenen més dret”. A més a més, ha reivindicat que la cultura hauria de construir un imaginari “molt més empàtic” cap aquests col·lectius i ajudar a reconstruir-lo, també amb les aportacions d'aquestes persones.

Contra l’estigma

En el marc d'aquesta campanya, el proper 23 de novembre es realitzarà una jornada de formació sota el títol ‘Cultura i Salut Mental. Lliures d'Estigma’ adreçada a professionals d'equipaments culturals i d'entitats socials. A la trobada assistiran veus professionals de l'acció social i de la salut que treballen des de la cultura, l'art i la comunitat. Comptarà amb la participació de professionals de museus creadors de projectes i programes culturals de la mà d'entitats de socials de salut mental. I també hi participaran persones que conviuen amb patiment mental, que compartiran les seves vivències, necessitats i desitjos en relació amb la cultura. Serà una jornada amb experiències personals i professionals per conèixer i entendre el col·lectiu de salut mental, treballar contra l'estigma i generar noves oportunitats.

120 teatres, festivals i museus

Actualment, més de 120 teatres, auditoris, festivals, espais singulars i museus d'arreu de Catalunya formen part de la xarxa Apropa Cultura, que facilita activitats culturals a preus accessibles a persones amb discapacitat o en risc d’exclusió social. Des de 2006 s'hi han sumat 2.573 centres socials, que han ofert 312.256 experiències culturals i han programat més de 2.000 propostes culturals diferents a l'agenda de cada temporada. Actualment formen part de la xarxa Apropa 41 municipis de tot el territori català.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article