Àltima registra un 29% més de defuncions per la Covid-19 que en el mateix període de l’any passat

El preu mig dels serveis durant la pandèmia ha passat de 3.167 a 2.675 euros


En el que portem d'any, Àltima ha registrat 14.500 defuncions, 3.500 més que en el mateix període de 2019. D'aquestes, 3.200 correspondrien a morts per Covid-19. Les dificultats de les famílies per acomiadar els seus éssers estimats per les restriccions de la pandèmia ha fet que, per primer cop, les incineracions hagin superat les inhumacions als 33 tanatoris que gestionen. 

Així, les cremacions suposen el 56% del total de serveis realitzats en els primers deu mesos de l'any, set punts per sobre que un any enrere. Pel que fa al preu dels serveis, s'ha situat en els 2.675 euros de mitjana quan durant el 2019 va ser de 3.167 euros. Això fa que tot i que les defuncions han crescut un 29%, la previsió és que els ingressos ho facin un 14%.

En roda de premsa telemàtica, Josep Ventura, director general de Serveis Funeraris d'Àltima, ha explicat que la pandèmia ha estat "un repte" que els va obligar en els mesos de més incidència a "anar improvisant" per adaptar-se a una situació "nova i complicada". Així, per exemple, van incrementar un 5% la plantilla per front a l'augment de defuncions i van multiplicar per quatre la capacitat de dipòsit de difunts.

Una de les prioritat en aquests mesos ha estat garantir les mesures higièniques i de seguretat als tanatoris d'Àltima, així com adaptar els serveis que ofereixen a la nova realitat. Aquí, Jaume Ventura ha recordat que les restriccions imposades per la pandèmia van dificultar molt que les famílies poguessin fer les gestions associades a una defunció o acomiadar-se dels seus éssers estimats, per exemple. Per solucionar-ho, entre d'altres mesures, s'ha anat implantant la tramitació a distància del servei funerari per evitar desplaçaments i s'han introduït en alguns tanatoris les cerimònies en streaming.

Per donar suport emocional a les famílies que van haver d'ajornar el dol per la pandèmia, Àltima va reforçar el mes de març passat el servei d’atenció davant la pèrdua a través d’un telèfon gratuït i operatiu les 24 hores del dia, per oferir una atenció immediata i des de casa. "Arran del fort impacte de la Covid-19 i per les estrictes restriccions, els mesos entre abril i juny van ser els més durs psicològicament, fet que hem vist reflectit en el servei d’ajuda al dol, que va concentrar en aquest període prop del 60 % del total de les consultes rebudes", detalla Josep Ventura.

Augment de les incineracions

En el que portem d’any, la incineració es posiciona com l’opció més demandada per les famílies catalanes, segons dades d’Àltima, amb un 56 % del total de serveis funeraris. L’increment d’aquesta tendència respecte el mateix període de 2019 ha estat del 34 %.

Segons el director general de Cementiris d’Àltima, Joan Ventura, "aquesta xifra va lligada a l’increment de defuncions per la pandèmia, però també respon a la demanda creixent d’aquesta opció, que augmenta progressivament any rere any". Ventura recorda que a Europa les incineracions suposen entre el 60 i el 65% dels serveis i que a Catalunya mica en mica ens acostem a aquesta xifra amb increments anuals del 2%.

Ventura també justifica aquest increment de les defuncions pel fet que moltes famílies que no van poder vetllar els seus familiars van optar per la incineració per tenir les cendres del difunty i, més endavant, poder fer la cerimònia.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article