Barcelona avaluarà l’estat de la salut dels habitants de la ciutat a través d’un observatori 

L’Observatori de salut i impacte de polítiques també farà un seguiment dels indicadors que incideixen en els eixos de desigualtat social


L’Ajuntament de Barcelona i l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) han anunciat aquest dimecres la creació de l’Observatori de salut i i impacte de polítiques, un nou web des del qual estudiar l’estat de la salut de les persones residents a la ciutat i les desigualtats existents entre els diferents barris i gurps socials. 

Aquesta nova eina incorpora també un repositori d’avaluacions de l'impacte en salut de determinades polítiques públiques, plans i programes municipals que influeixen sobre l’entorn i les condicions de vida dels habitants de Barcelona. 

Segons ha destacat l’Ajuntament, l’OBSIP neix amb l'objectiu de “facilitar l'accés a la informació i potenciar la gestió del coneixement i de l’evidència científica en la presa de decisions”. Per això, oferirà dades sistematitzades de vigilància i avaluació que permetran “identificar i prioritzar les necessitats en salut de la població”, així com les polítiques amb “més capacitat de disminuir les desigualtats”. L’eina pretén també ser una manera de fomentar la transparència i l’auditoria de les polítiques públiques.

De moment, el web de l’observatori ofereix informació gràfica sobre 31 indicadors clau en l'estat de salut i la qualitat de vida de la població i els factors socials que els determinen, segons diferents eixos de desigualtat (sexe, edat, classe social, país de naixement i nivell d'estudis).

En concret, recull indicadors classificats en diferents àrees: 13 d'estat de salut (sobre conductes relacionades amb la salut, salut percebuda, salut mental, salut sexual i reproductiva, malalties cròniques, i esperança de vida i mortalitat), deu de context socioeconòmic (relacionats amb característiques de la població, nivell de renda, atur, entorn familiar domèstic i cures, habitatge, educació i entorn social) i vuit de context físic (en les àrees de medi ambient, entorn urbà i condicions físiques dels habitatges).

Tots els indicadors es poden veure a través de la seva distribució geogràfica, la seva relació amb el nivell de renda del territori i la seva evolució en el temps. Cada indicador té una fitxa tècnica amb la font i manera de calcular-lo, i cada gràfic té un text que ajuda a interpretar-lo.

El nou web inclou també un repositori amb avaluacions de polítiques públiques, realitzades des de l'Agència de Salut Pública de Barcelona. Actualment, compta amb informació sobre 38 intervencions, que inclouen des de programes de promoció de la salut a plans o polítiques de ciutat, entre les quals es troben, per exemple el programa treball als barris i les escoles de salut de les persones grans; el pla d’acció sobre les drogues de Barcelona 2013-16, o intervencions relacionades amb la seguretat vial com els radars a les rondes o les zones de velocitat màxima 30 km/h (zones 30).

Totes aquestes intervencions tenen una fitxa tècnica, així com enllaços a informes, articles científics i altres productes relacionats. Tanmateix, si se’n disposa, els principals resultats es publiquen en format d’infografia, per tal de facilitar l'accés sobre l'impacte de les polítiques a la ciutadania.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article