Els sindicats critiquen els canvis en el protocol de reincorporació de sanitaris en cas de Covid-19 o contactes estrets

SATSE amenaça amb denunciar la situació i CCOO exigeix una rectificació a Salut


SATSE i CCOO han criticat els canvis en el protocol de reincorporació de professionals sanitaris positius o que han estat contactes estrets de persones amb la Covid-19. 

Per una banda, SATSE ha exigit que es faci marxa enrere en el canvi, ja que ha alertat que amb el nou procediment hi haurà en actiu professionals “que hagin estat en contacte directe amb positius o tinguin poca càrrega vírica”. El sindicat ha fet arribar una carta a la consellera de Salut, Alba Vergés; el director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella; i el secretari general del Departament de Salut, Marc Ramentol, per explicar-los per què rebutgen els canvis. De la seva banda, CCOO han mostrat la seva “total disconformitat i oposició” perquè es posa en risc a professionals i usuaris.

El protocol estableix que els professionals dels centres sanitaris i sociosanitaris que hagin estat positius, es podran reincorporar al lloc de treball després de deu dies amb un PCR negatiu “o que, tot i ser positiva, ho sigui a un llindar de cicles elevat (superior a 30-35 cicles segons laboratori)” o bé un positiu d'IgC pere una tècnica d'alt rendiment. En cas de no disposar-ne, es podrà reincorporar als 14 dies des de l'inici de símptomes sempre que estigui asimptomàtic i afebril un mínim de 72 hores.

En cas de contacte estret asimptomàtic i si el servei pot quedar compromès i d'acord amb els serveis de prevenció de riscos laborals i els directius de les organitzacions, es farà una PCR i un test serològic el dia 0. SI dona positiu en el serològic “indica infecció passada i, per tant, no cal quarantena amb independència del resultat de la PCR”. Si la PCR és negativa i la serologia també, “el professional pot treballar amb les mesures adequades de protecció”. La PCR es repetirà al quart i el desè dia en els casos negatius.

“Ens oposem frontalment a això i exigim que no es reincorpori a la feina cap professional sanitari que sigui positiu, amb independència de la seva càrrega viral”, han afirmat des de SATSE. El sindicat també s'ha queixat que es pugui readmetre personal sense fer-li cap prova si han passat 14 dies de l'inici de símptomes i si fa 72 hores que no té febre en cas de ser asimptomàtic. Per a SATSE cal una prova negativa abans de tornar a la feina.

El sindicat ha avisat que si el Departament de Salut no rectifica estudiaran denunciar-ho davant les autoritats administratives corresponents d'acord amb la llei Prevenció de Riscos Laborals.

Per altra banda, la Federació de Sanitat de CCOO han criticat que es pugui reincorporar un treballador que sigui contacte estret però doni negatiu en la PCR feta el primer dia perquè “és àmpliament reconegut per la literatura científica que en el moment del contacte difícilment la PCR serà positiva, ja que es pot positivitzar en dies posteriors”.

El sindicat s'ha mostrat coneixedor del dèficit de professionals que arrossega el sistema sanitari però ha afirmat que “no per això s'ha de posar en risc els professionals i molt menys que s'implementin menys mesures de seguretat que a la resta de sectors del teixit empresarial”. “No tot s'hi val”, ha manifestat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article