Els docents rebran una formació per “guiar” les automostres de l’alumnat a partir d’ESO

CCOO reclama que els tests als centres educatius els facin personal sanitari i no els alumnes


El Departament d'Educació començarà la propera setmana la formació dels docents perquè facin un “guiatge” als alumnes a partir d'ESO per recollir-se l'automostra a través de frotis nasal en cas de positiu al grup. 

La secretària general d'Educació, Núria Cuenca, ha confirmat aquest canvi en el protocol amb l'objectiu d'“alliberar” recursos de l'atenció primària, ja que fins ara eren aquests professionals els encarregats de fer les proves. Ara seran els propis alumnes els que es faran la mostra, sota la mirada dels docents. D'altra banda, ha confirmat que es “ralentitza o congela” la realització de cribratges massius als centres. A més, els contactes que superin la quarantena podran tornar al centre, tot i no tenir el resultat de la PCR.

Cuenca ha afirmat que en l'actual fase de mitigació cal “preservar recursos de l'àmbit sanitari” i s'ha referit especialment al personal de l'atenció primària. Ha justificat així el fet que a partir d'ara, i a partir de secundària, ja no es desplaci personal sanitari a fer les proves quan es detecta un positiu en un grup bombolla. Com ja va anunciar Salut el passat divendres, en aquesta etapa s'instaurarà un sistema d'automostra per frotis nasal.

Per poder-ho aplicar, els docents i els referents covid rebran formació la propera setmana a través de vídeos tutorials, que s'estan acabant de preparar aquesta setmana. Un cop s'hagi completat aquesta formació i estigui clar el protocol per part del Departament de Salut per enviar els kits als centres, es començarà a aplicar aquesta nova metodologia, tot i que no s'ha concretat el calendari.

Així, els alumnes hauran de rentar-se bé les mans, prendre la mostra a través de l'escovilló, col·locar aquest al tub, segellar-lo dins d'una bossa, etiquetar la bossa i posar-la en un contenidor que “aquell dia o l'endemà”, passarà a recollir Salut. Tot això ho faran sota la mirada i la guia d'un docent. Els kits els enviarà Salut al centre escolar.

Cuenca ha assegurat que aquest sistema no es posarà en marxa fins que no se n'hagi informat correctament –hi ha previstes reunions amb els sindicats i ja se n'han fet amb els directors– i els docents hagin rebut la formació necessària. La secretària ha garantit també que “no hi ha risc biològic” per al docent, ja que la mostra se la recull el propi alumne.

Amb el canvi, ha volgut insistir, es pretén garantir que es poden mantenir els cribratges dins dels grups bombolla que es fan quan es detecta un positiu i, a més, “alliberar” recursos humans de la primària en un àmbit, l'escolar, on ha assegurat que el virus “té baixa incidència”. “És un acte de responsabilitat en relació als recursos limitats humans que ara mateix hi ha en l'àmbit de la primària”, ha manifestat.

Cuenca ha insistit que l'organtizació serà la mateixa que fins ara als centres escolars i que l'únic canvi és que la mostra se l'agafarà l'alumne. D'altra banda, ha apuntat que si alguna família no ho autoritza no s'obligarà ningú a fer l'automostra i se li podria indicar una alternativa. En tots els casos, la quarantena de deu dies és obligatòria.

Reincorporació sense el resultat de la prova

D’altra banda, Cuenca ha explicat també que en l'actual situació es pot donar la circumstància que grups d'alumnes confinats hagin finalitzat els deu dies de quarantena i no tinguin el resultat de la PCR. En aquest cas, ha afirmat que els alumnes es poden reincorporar presencicalment al centre perquè les evidències “diuen que més enllà del cas índex no es detecten positius en el mateix grup bombolla” i per això és “oportú” tornar al centre superada la quarantena. Cuenca ha reconegut que s'estan “clarificant disfuncions” al respecte.

Pel que fa als contagis, ha explicat que el 32,9% es donen a infantil i primària, el 35,8% en instituts (de secundària o també de batxillerat) i el 30% restant en altra tipologia de centres com d'educació especial o d'adults.

CCOO reclama que els tests als centres educatius els facin personal sanitari i no els alumnes

La Federació d'Educació de CCOO ha reclamat que els tests als centres educatius els facin personal sanitari i no els alumnes. El sindicat ha criticat així el canvi en el protocol a partir de secundària, on Educació vol instaurar el sistema d'automostra per part de l'alumen guiat per un docent.

CCOO ha assegurat que això no ha estat pactat amb els agents socials i per això ha reclamat a Educació contractar el personal sanitari necessari i adequat per a la supervisió de les automostres i que pugui respondre “en els casos de possibles complicacions”. Ha rebutjat també que siguin els equips educatius els que hagin de fer “seguiment” dels contactes, per la sobrecàrrega de feina que ja tenen.

El sindicat ha acusat Educació d'optar per la “unilateralitat” i ha exigit al Govern “que posi totes les eines possibles per evitar la propagació de la pandèmia”.

 Text

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article