Els sindicats de l’ensenyament rebutgen el sistema d’automostres i reclamen contractar més personal sanitari

Demanen als centres que no facin les proves i recorda que la “responsabilitat” és del Departament


Els sindicats de l'ensenyament han rebutjat el sistema d'automostres que el Govern vol aplicar a partir d'ESO i han reclamat contractar més personal sanitari per dur a terme les proves. 

En aquest sentit, els sindicats ha demanat directament als centres que es neguin a permetre i supervisar les autoproves perquè cap dels agents implicats disposa de la formació sanitària necessària “per fer una prova invasiva d'aquestes característiques”, ha apuntat USTEC. Des d'ASPEC·SPS també han reclamat concreció i han rebutjat carregar amb més tasques els docents. CCOO ha advertit que hi ha “indignació” als centres i la CGT ha fet una crida als docents a desobeir funcions.

USTEC ha alertat que els professionals poden “incórrer en greus responsabilitats civils (i probablement penals)” si alguna cosa surt malament, tant durant les proves com en la gestió de les mostres. A més, ha considerat que no existeix cap norma reguladora i, per tant, es poden “negar a obeir una ordre inexistent”. El portaveu del sidicat, Xavier Díez, ha apuntat que en una reunió informativa mantinguda aquest dijous han fet arribar aquesta queixa al Departament i ha assegurat que aquest ha respost amb xantatge emocional: “Si no ho fem nosaltres, hauran de tancar les escoles”. Díez lamenta que els docents queden en situació “d'indefensió” perquè no hi ha cap instrucció escrita al respecte.

En aquest sentit, ha afirmat que és “responsabilitat del Departament” contractar el personal amb formació sanitària per dur a terme aquestes proves i ha apuntat que si no hi ha prou infermeres es podria recórrer a auxiliars o graduats d'FP en l'àmbit sanitari. Sobre això, USTEC ha recordat que fa anys que reclama que cada centre compti amb personal d'infermeria en plantilla.

Díez ha expressat “sorpresa, perplexitat i indignació”, ha fet referència a la situació “descontrolada” als centres educatius i ha criticat que, un cop més, han estat “els últims en assabentar-se” de la mesura. “La incompetència del propi Departament, l'obsessió per tenir les escoles obertes peti qui peti els hi ha fet incórrer en errors i ara pretenen que els docents assumeixin les conseqüències dels seus errors i per aquí no passem”, ha manifestat.

En una línia similar, Manuel Pulido, de CCOO ha criticat la “unilateralitat” d'Educació a l'hora de prendre aquesta decisió i ha tornat a reclamar una mesa sectorial on hi hagi un veritable diàleg sobre tot allò que afecta els centres educatius. El portaveu ha expressat la “indignació” amb que s'ha rebut el canvi en el protocol als centres educatius, ja que ja estan assumint moltes més tasques de les que els hi pertoquen. Ha advertit sobre les “possibles lesions” que es puguin produir durant la presa de les mostres i ha indicat que no tots els alumnes tenen possibilitats de fer-se-les.

Per la seva banda, ASPEC·SPS ha demanat que es concreti la instrucció per part d'Educació sobre aquesta decisió, ha apuntat que els professors “no poden ser metges ni infermeres” i ha rebutjat carregar els docents “amb una responsabilitat per a la qual no estan facultats”. “Els farmacèutics han demanat poder fer la prova i se'ls ha dit que no perquè no són sanitaris”, ha exemplificat.

Per últim, la CGT ha fet una crida fem una crida a desobeir aquesta instrucció, i reclama a les autoritats pertinents dotar de personal sanitari els centres educatius. “Ja va sent hora que, d’una vegada per totes, deixem d’empassar-nos normes i funcions que no tenen cap sentit, que no ens pertoquen i que són una evidència de la nul·la voluntat política del Departament d’Educació per garantir que l’educació pública deixi d’estar infradotada”, sostenen. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article