Salut proposarà al Procicat prorrogar totes les restriccions actuals 15 dies més

Catalunya arribarà al pic de pressió assistencial aquesta setmana i s'espera una tercera onada a l'hivern


El Departament de Salut proposarà aquesta setmana al Procicat prorrogar 15 dies més les mesures actuals davant de la Covid-19, segons ha indicat el seu secretari general, Marc Ramentol. “La proposta inicial que posarà Salut sobre la taula serà la pròrroga de les mesures actuals. Després s'ha de sotmetre al criteri dels altres departaments i del Procicat”, ha afirmat Ramentol en declaracions a RAC 1. Sobre com serà el Nadal, el secretari general ha apuntat que es prendran les decisions el desembre perquè es pugui celebrar de manera segura, però ha descartat relaxar les mesures només pel fet que siguin festes: “L'epidèmia no entén de treves i no crec que ens en doni cap”.

El doctor Ramentol ha destacat que totes les mesures que han pres des de mitjans octubre -el tancament de bars i restaurants, toc de queda nocturn, perimetrages municipals de cap de setmana i suspensió de bona part de les activitats culturals, entre altres- “estan tenint impacte” per contenir la segona onada de la Covid-19.

El secretari general de Salut ha justificat aquesta voluntat d'allargar les mesures 15 dies més al fet que, si bé Catalunya va superar la setmana passada el pic de contagis, encara no s'ha arribat al pic assistencial, i ha destacat, a més, que la baixada de la corba s'està produint “a un ritme molt lent”.

Ramentol ha defensat que no es poden “repetir vells errors”, amb referència a les “desescalades accelerades del maig”. Segons ha explicat, s'està preparant un pla de desescalada que establirà com aixecar les restriccions segons l'efectivitat que s'atribueix a cadascuna. En qualsevol cas, Ramentol no n'ha volgut donar més detalls i ha resolt que parlar d'escenaris de desescalada quan encara no s'ha arribat al pic de pressió assistencial li sembla “prematur”.

Sobre com serà el Nadal en pandèmia, Ramentol ha afirmat que aquesta és una qüestió que s'haurà d'abordar “amb tranquil·litat en els propers dies”. “Tots necessitem el Nadal d'alguna manera, però entre tots haurem de buscar la manera de fer-lo diferent”, ha reflexionat. El secretari general de Salut ha deixat clar que, mentre duri la pandèmia, no canviarà el principi de fer activitats i trobades socials en grups com més reduïts, millor.

Ramentol ha confirmat que Salut preveu que Catalunya arribi al pic de pressió assistencial de la segona onada del coronavirus a mitjans o finals d'aquesta setmana, mentre que el pic de contagis es va superar la setmana passada, tot i que  els ingressos als hospitals encara continuen incrementant, si bé d'una manera més lenta en els darrers dies. Segons el secretari general, que serà “un pic altíssim” que “no és compatible amb el manteniment de l'activitat assistencial” i que per això cal que l'impacte de la Covid-19 sobre el sistema sanitari baixi ràpid. També ha assenyalat que esperen una tercera onada a l'hivern, si bé no poden predir quan, i adverteix del perill que suposaria que se sobreposés a la segona.

El secretari general de Salut ha advertit que que si la desescalada de les restriccions actuals és “excessivament ràpida”, podria donar-se la possibilitat que la segona i la tercera onades se sobreposessin”. Per això ha remarcat la importància que l'impacte de la Covid-19 sobre els hospitals i l'atenció primària baixi ràpid en les properes setmanes per “alliberar capacitat assistencial de la segona onada”. Si una eventual tercera onada se sobreposés a la segona, ha alertat, la situació seria “d'una gravetat molt més important que l'actual”.

Sobre aquesta segona onada, Ramentol ha destacat que si bé no tenen evidència científica significativa que el virus hagi pogut mutar, com ha passat a Dinamarca, sí que han notat “patrons una mica diferents” i “elements de més virulència” en la propagació.

Ara bé, per a Ramentol, aquestes diferències estarien més relacionades amb factors ambientals o canvis del comportament de les persones quan arriba el fred, segons ha apuntat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article