S’incrementa la violència envers les víctimes de tràfic d’éssers humans per la pressió d’aconseguir ingressos

Les xarxes diversifiquen les finalitats d'explotació a Barcelona, on s'han atès 363 víctimes entre 2018 i 2019


La Unitat Municipal contra el Tràfic d’Éssers Humans (UTEH) de Barcelona ha observat que des de l'inici de la pandèmia les víctimes han patit un increment d'embarassos no desitjats, consum de tòxics, violència i pressió per aportar ingressos a les xarxes. La regidora de Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, ho ha explicat durant la presentació de l’informe dels anys 2018 i 2019, en què en conjunt es van atendre 363 persones.

En aquests anys s'ha vist que les xarxes han començat a diversificar les finalitats d’explotació, afegint a l’explotació sexual altres finalitats com la mendicitat, la comissió de delictes o la demanda de sol·licitud d’asil per poder treballar per lliurar els diners aconseguits a la xarxa d’explotació.

Si bé no ha volgut avançar les dades quantitatives de l'impacte de la pandèmia entre les víctimes de tràfic d'éssers humans Pérez sí que ha explicat algunes tendències que s'han observat, ja que la UTEH ha estat operativa durant tot el confinament i els mesos posteriors.

La primera de les conclusions és que “s'agreuja la necessitat d'habitatge” entre aquestes persones, perquè “cap d'elles té habitatge” ja que "viuen en pisos rellogats i sense les condicions mínimes d'habitabilitat”. També s'ha incrementat “la pressió pel pagament” de les víctimes a les xarxes de tràfic.

“Un dels temes que més ens preocupa d'aquestes persones és la salut mental i física”, ha explicat Pérez, ja que s'ha notat un increment d'embarassos no desitjats “per la situació de confinament i la convivència amb els agressors” i la manca d'accés a mètodes anticonceptius.

Pel que fa a la salut mental, ha explicat que hi ha “un increment de l'angoixa i els nivells de consum de tòxics que tenen un impacte molt directe amb la salut mental”, el que ha vinculat al fet de “no tenir garantit el dret a una vida lliure de violència”, una violència que s'ha incrementat per la pressió a aconseguir ingressos.

Creix la xifra d'homes atesos

L'informe dels anys 2018 i 2019 de la UTEH mostra que ha crescut la xifra d'homes atesos. L’any 2018, la UTEH va atendre un total de 153 persones (143 dones, 10 d’elles trans, i 10 homes) i l’any 2019 la xifra va augmentar a 210 (189 dones, 13 d’elles trans, i 21 homes). Aquesta última dada suposa un increment del 425% respecte als homes atesos l’any 2017, que va ser de 4.

Pel que fa a la nacionalitat, la UTEH ha atès a persones provinents de 38 països diferents, mantenint-se la nacionalitat nigeriana com la més comuna (un 43% del total de persones ateses el 2018 i un 33% al 2019). Destaca també un increment de persones provinents del continent asiàtic, de l’Amèrica Llatina i de països de l’Est.

En relació amb les diferents situacions legals de les persones víctimes de tràfic, es manté la tendència que la majoria d’elles es troben en situació irregular, sense documentació de residència o estança legal a Espanya (66,66%).

La finalitat d’explotació predominant en dones és la sexual i en homes, la laboral i la mendicitat, tot i que també es dóna l’explotació sexual. Pot ser que una persona hagi estat explotada per diverses finalitats a l’hora, com per exemple, sexual i mendicitat o laboral i servitud domèstica, fet que les situa encara més en una situació d’exclusió social i de risc. Durant el 2019 s’han atès també persones explotades amb finalitat d’extracció d’òrgans.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article