La Confederació avisa que les administracions deuen 256 milions a entitats i reclama un acord per a la sostenibilitat

Només el 6,1% de les entitats socials de Catalunya tancarà l'any sense pèrdues, segons la patronal


La Confederació ha criticat que hi ha 256 milions d’euros pendents de pagar al tercer sector i que això està portant “al límit” la tresoreria de les entitats. En concret i segons una enquesta, el 60% té factures vençudes pendents de cobrar, el 63% de les quals de la Generalitat, el 25% d'ajuntaments, el 10% d'altres administracions públiques i el 2% de clients privats. 

A més, hi ha 94 milons de subvencions executades i justificades pendents de cobrar (el 75% de la Generalitat). D'altra banda, les entitats han assumit sobrecostos per valor de gairebé 84 milions per la Covid-19 i la pèrdua d'ingressos s'estima en més de 593 milions. La previsió per aquest 2020 és una davallada d'ingressos del 10% i només el 6,11% preveu tancar l'any sense pèrdues.

L'enquesta revela també que prop del 60% de les entitats han tirat endavant aquests mesos amb fons propis, cosa que afecta la seva capacitat per innovar, per retenir talent i per impulsar projectes i programes complementaris. Un 35,5% de les entitats s'han hagut d'endeutar demanant préstecs a entitats bancàries.

La Confederació ha apuntat que, tot i ser organitzacions sense ànim de lucre, han de ser viables i sostenibles per poder desenvolupar la seva activitat. Un 43,4% de les entitats asseguren que tancaran el 2020 amb pèrdues econòmiques i el 50,5% encara no ho saben, ja que estan pendents de veure com evoluciona la situació fins a finals d'any.

Per això, la patronal ha alertat que podrien ser fins al 93% les entitats que tancarien l'any amb pèrdues. D'altra banda, la meitat de les entitats enquestades creu que l'ocupació continuarà disminuint en els propers mesos, mentre que en anys anteriors eren el 5% les que pensaven així.

Davant d'aquesta anàlisi, la Confederació ha exigit el pagament immediat dels 256 MEUR de deute al Tercer Sector Social en concepte de factures vençudes i subvencions executades i justificades. Ha reclamat també seguir articulant línies de suport i ajuts directes al conjunt del sector per compensar els sobrecostos i la pèrdua d'ingressos i impulsar un acord polític que es concreti en un pla de finançament i sostenibilitat a llarg termini del sector social per assegurar la seva viabilitat.

L'organització ha valorat que l'increment de mòduls i tarifes anunciat la setmana passada pel Govern és un "gest" però no respon a les reclamacions del sector, ja que aquest demanava un increment lineal del 9% i l'anunciat es queda al voltant del 3%. El president de La Confederació, Joan Segarra, ha reconegut l'esforç del Govern però ha apuntat que aquests increments "no resolen la situació d'infrafinançament del sector si no són aplicables al conjunt de serveis que gestionen les entitats socials del país".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article