El Govern allarga deu dies més el tancament de la restauració, cinemes, teatres i gimnasos

Els centres d'estètica podran reobrir ja i s'aprova la limitació a 100 persones als centres de culte


El Govern ha decidit finalment allargar deu dies més el tancament de bars i restaurants, així com de cinemes, teatres i gimnasos. La mesura estarà vigent fins al 23 de novembre. Els centres d'estètica i de massatge sí que podran reobrir ja amb serveis individuals. 

A més, el Govern també ha aprovat la limitació a 100 persones als centres de culte. "Necessitem aquests deu dies", ha remarcat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat que en els propers dies es treballarà amb els diferents sectors un pla de desescalada a partir del 23 de novembre, començant pels serveis a l'exterior (incloent les terrasses).

Sobre el conseller d'Empresa, Ramon Tremosa, que va fer una proposta aquest dimecres perquè la restauració pogués reobrir parcialment ja aquest cap de setmana, Vergés ha assegurat que tot el Govern està “treballant de valent per trobar aquest millor equilibri entre el control de l'epidèmia i la vitalitat del país”. 

La titular de Salut ha reconegut que prorrogar les mesures deu dies més són unes actuacions “dures”, però ha demanat: “És imprescindible un esforç més ara que estem en el camí correcte per superar aquesta segona onada el mes aviat possible”.

D'altra banda, la consellera ha alertat que “no s'entendria que des d'un altre estament”, en referència als tribunals, es poguessin anul·lar les mesures aplicades pel Govern, “que estan molt pensades i molt treballades i que són imprescindibles”. Precisament, el TSJC ha donat dos dies a Salut perquè es posicioni sobre la suspensió del tancament de la restauració que reclama la patronal Fecasarm.

Tota l'activitat a l'aire lliure s'obrirà el 23 de novembre

Pel que fa a la desescalada a partir del 23 de novembre, Argimon ha indicat que aquell dia s'obrirà tota l'activitat a l'aire lliure “siguin quins siguin els resultats dels indicadors”, i la resta s'aniran “analitzant una per una” en funció de les dades assistencials. De tota manera, s'ha mostrat convençut que la situació haurà millorat molt. “No estem bé ara, però anem en la direcció correcta”, ha insistit. En la mateixa línia, la consellera de Salut ha indicat que la desescalada serà “progressiva”, ja que “no pot ser de cop”.

Vergés ha destacat que si bé la tendència actual del coronavirus és “de baixada”, Catalunya encara es troba “en el pic de l'impacte assistencial”, amb unes dades molt superiors a la que “pot sostenir” el sistema sense alterar la seva activitat.

Els responsables sanitaris preveuen que se superi aquest pic assistencial aquesta setmana, i aleshores és quan s'espera que comencin a baixar els ingressos, tant en llits convencionals, amb 2.687 pacients actualment, com a les UCI, amb 583. Aquests dies, els ingressos s'estan estabilitzant.

Mitjà apressa Salut a fer els tests massius

El doctor Oriol Mitjà ha afirmat que la situació no canviarà molt en deu dies com per justificar llavors l'obertura de la restauració i ha considerat que el més important és aplicar altres mesures. En aquest sentit, ha avalat l'estratègia de la Comunitat de Madrid de fer tests ràpids massius perquè “li està donant resultat sense haver de tancar l'economia”.

“Estic satisfet amb el que han fet a Madrid i tant de bo ho posin en marxa a Catalunya”, ha dit a Planta Baixa de TV3. Ha criticat les “pegues” que posa el Departament de Salut a l'hora d'estendre l'ús dels tests d'antígens i l'ha instat a “superar de forma ràpida” algunes argumentacions. Ha dit que l'ús massiu d'aquestes eines permetria “accelerar” la desescalada.

A la baixa el risc de rebrot i la velocitat de propagació

No obstant això, les dades continuen baixant. El risc de rebrot baixa 16 punts en les últimes 24 hores a Catalunya i se situa en els 595, segons l'última actualització del Departament de Salut. La velocitat de propagació, l'Rt, baixa a 0,87, i la incidència a 14 dies retrocedeix a 719,20 (era de 727,44 en l'anterior balanç).

En paral·lel, s'han declarat 3.680 nous casos confirmats per PCR o test d'antígens (TA), fins als 279.842 des de l'inici de la pandèmia. El 10,56% de les proves de la darrera setmana han donat positiu. També s'ha informat de 141 noves morts, amb un total de 14.886. Pel que fa als hospitals, hi ha 2.687 ingressats per Covid-19 (+12) i 583 a l'UCI (-14), tenint en compte que ara també s'inclouen els crítics en centres privats.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article