El Govern treballa per ampliar en entre 800 i 1.000 les places per estudiar infermeria

Satse demana “mesures immediates i que tinguin un efecte real” per augmentar el nombre d'infermeres


El Govern treballa per ampliar en entre 800 i 1.000 les places a preu públic per estudiar infermeria a partir del curs vinent a Catalunya, segons ha explicat la directora general de Professionals de la Salut, Montserrat Gea, a TV3. Gea ha reconegut que les universitats públiques “no estan produint un nombre suficient” per donar resposta a les necessitats del sistema.

Així, el Govern estima que faltarien sumar entre 800 i un miler de places a les gairebé 1.200 públiques i unes 700 de privades i centres adscrit. D'altra banda, ha afirmat que es treballa també perquè tornin les infermeres que les retallades van “expulsar” de Catalunya entre el 2010 i el 2016.

Gea ha explicat que la Generalitat ha presentat ja l'oferta formativa al govern espanyol i que les places d'infermeria són les que més s'incrementen. A més, en el cas de les d'infermeria geriàtrica ho fan gairebé un 200%. L'augment de places vol donar resposta a la manca d'infermeres però també al fet que d'aquí a tres anys està previst que es comencin a jubilar el 35% de les infermeres que ara estan en plantilla.

La directora ha reconegut la manca de places a les universitats però ha apuntat també el problema d'“infrafinançament” existent i per això ha assegurat que es treballa amb els centres universitaris. Aquesta però seria una mesura més a llarg termini, mentre que en el curt i mig termini la Generalitat treballa per estabilitzar les plantilles i per aconseguir el retorn de les infermeres que van marxar a l'estranger durant l'època de les retallades.

En aquest sentit, ha afegit que la seva proposta passa per “complementar” l'oferta que ja s'ha anunciat que es farà des del govern espanyol. Gea ha detallat que es crearà un taula de diàleg amb les pròpies infermeres per conèixer quines són les seves peticions per fer viable aquest retorn.

Paral·lelament, Gea ha explicat que s'han de reconèixer rols a infermeres que ja estan dins del sistema català i aconseguir estabilitzar els contractes temporals. A més, es farà un mapeig per conèixer amb exactitud el número d'infermeres que fan falta.

SATSE celebra l’ampliació però avisa que no seran suficients

El sindicat d'infermeria Satse ha demanat aquest dilluns al Govern “mesures immediates i que tinguin un efecte real i tangible” per augmentar el nombre d'infermeres a Catalunya. En un comunicat, el sindicat ha celebrat l'anunci de més places a les universitats el curs vinent, però avisa que no seran suficients, ja que entraran al món laboral com a poc en quatre o cinc anys.

“Si no milloren les condicions laborals, qui ens assegura que aquests estudiants acabin exercint la infermeria a Catalunya?”, pregunta el sindicat, que alerta que cal una millora de les condicions laborals per no seguir formant professionals excel·lents que se'n van a treballar a l'estranger.

Satse també ha denunciat que ja fa anys que estan alertant de la situació de falta de professionals, i les mesures que proposa el Departament de Salut de “taules de diàleg o estudis no arriben enlloc productiu”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article