Salut prepararà una estratègia perquè les farmàcies facin tests d’antigen amb garanties de traçabilitat

“Encara no hi ha res definit, hem de tancar un circuit segur”, afirma el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona


El Departament de Salut aposta perquè les farmàcies facin tests d'antigen, coneguts com a ràpids, per detectar el coronavirus, segons s'ha pronunciat la consellera Alba Vergés aquest dilluns, sense donar-ne gaires més detalls. El coordinador de la unitat de seguiment de la Covid-19, Jacobo Mendioroz, ha explicat que es preparà un document marc perquè els tests es facin amb "totes les garanties" de traçabilitat; de seguretat per als usuaris i professionals i de privacitat, ja que, ha remarcat, es tracta d'una prova diagnòstica. "No ens interessa que hi hagi aglomeracions de persones, algunes amb símptomes i d'altres, sense. Els tests s'han de fer amb seguretat i poder-ne interpretar els resultats amb totes les garanties", ha subratllat.

La consellera de Salut ha apuntat que estan treballant per desenvolupar una estratègia conjunta amb les farmàcies per fer tests d'antigen, una aplicació que demanen diversos experts i sectors des de fa unes setmanes. Per la seva banda, les farmàcies s'han ofert a fer-ne si es regula de forma consensuada, segons assenyalen fonts del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB).

Vergés ha destacat que la voluntat de Salut és continuar "ampliant" els usos dels tests d'antigen amb diferents "formes d'intervenció" i que les farmàcies "hi poden entrar també", però no n'ha concretat cap més aspecte. Mendioroz ha destacat que és molt important, una vegada es tenen els resultats de qualsevol prova diagnòstica, garantir la traçabilitat d'aquell cas, és a dir, que se'n puguin identificar els contactes i fer-los també el test, així com que les persones facin les quarantenes i els aïllaments corresponents.

Salut ha comprat vuit milions de tests ràpids. Aquestes proves es van començar a utilitzar a mitjan octubre en persones amb símptomes en els primers cinc dies de la seva aparició i després s'han ampliat als contactes estrets. En la darrera setmana, s'han fet 60.764 tests ràpids, que significa prop de 9.000 al dia. La previsió és incrementar aquest nombre. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ja va defensar fa uns dies que "hi ha recorregut" per avaluar nous usos dels tests ràpids d'antígens.

Els responsables de Salut han assenyalat que l'estratègia de proves diagnòstiques és que el test ràpid sigui complementari a la prova PCR, però que no la substitueixi, ja que aquesta continua sent la més fiable per a la majoria de casos. Quan es tracta de persones amb símptomes, la fiabilitat és la mateixa.

Vigilància epidemiològica, gestió de crònics, informació i derivació

El president del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, Jordi Casas, ha valorat "positivament" l'anunci de la consellera de Salut, Alba Vergés, segons el qual s'està treballant perquè les farmàcies facin tests d'antigen per detectar el coronavirus, però ha afegit que "no hi ha res definit" i que "la pressa no és bona consellera".

Casas ha indicat que volen tancar un circuit que garanteixi "la seguretat dels professionals, però també de la gent que va a les farmàcies" i que estigui basat en el tractament de les mostres i l'adequació dels espais. Casas ha explicat que amb la voluntat de descongestionar els CAP també s'està estudiant que puguin fer vigilància epidemiològica, gestió de crònics, informació i derivació.

Així mateix, considera que des que fa dues setmanes es va validar l'ús dels tests d'antigen hi ha "molt d'interès mediàtic" perquè es pugui fer a les farmàcies, però ha demanat anar a poc a poc. Considera que abans cal acabar de tancar un circuit que garanteixi la seguretat de les proves i que permeti registrar el resultat a la història del pacient, i en el cas de positivitat es pugui derivar als CAP.

"Ens agradaria que fos possible, però hem de tenir en compte que així com les farmàcies ja hem participat en altres campanyes de salut pública, com el cribratge de càncer de còlon o de detecció precoç del VIH, la covid és una situació excepcional, estem en una epidèmia i la tècnica no és senzilla", ha destacat.

"El que demano és que tampoc ens precipitem. Estem intentant tancar un circuit el més ràpid possible", ha indicat Casas. Ara mateix manquen dos punts per consensuar que són "la gestió de la presa de mostres o el tractament de la mostra, i el circuit o adequació del lloc o local per garantir la seguretat dels farmacèutics i la gent que vingués a fer-se la prova", ha especificat.

Casas ha explicat que des de l'inici de la pandèmia els farmacèutics estan en converses amb el Departament de Salut per contribuir a descongestionar els CAP. Per fer-ho cal "una integració de les oficines de farmàcia perquè esdevinguin un punt d’atenció comunitària pel sistema de salut". D'aquesta manera podrien assumir diverses tasques. "Hi ha moltes maneres de descongestionar dels caps, des de circuits de vigilància epidemiològica compartida, des de la possibilitat de la gestió de crònics o fins i tot la informació i derivació", ha explicat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article