Entitats en defensa dels drets humans denuncien “un tracte cruel, inhumà i degradant” als CIE per la pandèmia

Les associacions reiteren que cal tancar els centres i garantir “unes condicions dignes” a qui necessiti aïllament


Entitats de defensa dels drets humans han presentat una queixa al jutjat de control del CIE de Barcelona per denunciar que al centre s'han donat situacions que "podrien constituir un delicte contra la integritat moral i un tracte cruel, inhumà o degradant" en el compliment de quarantena. Segons detallen, alguns interns asseguren que van haver de fer l'aïllament en cel·les no adequades, sense llit ni accés permanent a un bany. Irídia ha avançat que ja ha presentat dues denúncies a jutjat de guàrdia per casos de "maltractament". Les associacions reiteren que cal tancar els centres i garantir "unes condicions dignes" a qui necessiti aïllament.

Andrés Garcia Berrio, d'Irídia, ha detallat que no els interns no han tingut "les condicions mínimes" i que estan patint un aïllament "forçós" sense control. A més, denuncien que els interns no sabien ni l'hora del dia ni tenien contacte amb l'exterior, fet que els va provocar "una forta situació d'estrès" que en algun cas "va derivar en situacions autolítiques". Irídia remarca que un dels interns sotmesos a quarantena també ha denunciat situacions d'agressió policial i concreten que se'l va colpejar en diverses ocasions.

En un comunicat, Irídia, Migrastudium, Tanquem els CIE i SOS Racisme Catalunya demanen també que la Justícia, el Ministeri de l'Interior i el Defensor del Poble incoïn investigacions pels fets denunciats. A la queixa datada del 13 de novembre, recullen testimonis d'alguns interns que relaten com els van aïllar durant deu dies en habitacions sense cap tipus de moble ni llum, amb només una finestra, i sens tenir contacte amb ningú. A més, denuncien que en alguns casos els agents es negaven a deixar-los sortir de les cel·les per anar al lavabo i havien de fer les seves necessitats per la finestra.

A la queixa, signada per lletrats d'Irídia i de Migra Studium, demanen que s'ordeni que les persones en quarantena es traslladin a "llocs adequats". També sol·liciten una resolució que estableixi les condicions en què cal fer els aïllaments i que es faci una investigació de les condicions que s'han estat seguint fins ara.

Queixa als jutjats de control

Les associacions també recorden que el 16 d'octubre ja van presentar un escrit de queixa davant el Jutjat de Control del CIE en saber que hi havia interns contagiats de covid-19 i en què demanaven que es tanqués el centre per no estar "preparat". Així, consideren "intolerable" que un mes després de la queixa els jutjats de control no l'hagin resolt ni hagin emès cap resolució per establir un sistema de garantia de drets dels interns.

Segons les associacions, un dels elements que creuen que s'hauria d'haver analitzat d'ofici és l regulació i el control dels mecanismes d'aplicació e les mesures de quarantena als CIE per a persones que s'haguessin de confinar. Tal i com denuncien, "a la pràctica s'han aplicat mesures d'aïllament" sense que s'hagi regulat. Les entitats assenyalen tant el Ministeri d'Interior i la Policia Nacional com els jutjats, que consideren que "no han complert amb les seves obligacions jurisdiccionals de garantia de drets".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article