Centenars es manifesten a favor del Sàhara Occidental: “Mentre duri l’ocupació del Marroc hi haurà guerra”

Dues protestes de signe contrari coincideixen sense incidents davant del Consulat del Marroc a Barcelona


Centenars de persones s'han manifestat davant del Consulat del Marroc a Barcelona a favor del dret a l'autodeterminació del Sàhara Occidental i per denunciar la violació dels acords d'alto el foc de 1991 el divendres passat, que ha desencadenat la represa del conflicte armat entre l'exèrcit marroquí i el Frente Polisario. 

El delegat del Frente Polisario a Catalunya, Abidin Buchraya, ha proclamat que "el Marroc ha de pagar les conseqüències de trencar l'alto el foc", i ha assegurat que "mentre duri l'ocupació del territori [saharaui] continuarà la guerra". Una manifestació pro-marroquí també ha aplegat centenars de persones. Un cordó policial ha mantingut les dues manifestacions separades en tot moment.

La manifestació pro-sahrauí ha començat oficialment a dos quarts de sis de la tarda, ja amb un ampli dispositiu dels Mossos d'Esquadra que separava les dues protestes en voreres contràries del carrer Pujades. La manifestació a favor del Sàhara Occidental ha estat en tot moment més nombrosa que la que defensava la sobirania del Marroc, que ha començat aplegant unes desenes de persones però ha anat creixent fins a superar el centenar.

L'activista sahrauí Nora Mulay assegura que "ningú desitja la guerra", però creu que "és l'única manera" que el pobla sahrauí pugui aconseguir un referèndum d'autodeterminació. "Sempre hem lluitat d'una manera pacífica, fent la pau, dialogant, però ningú ens escolta; ni el govern espanyol ni les Nacions Unides", ha explicat.

Fa unes setmanes, la tensió entre Rabat i el Frente Polisario va començar a incrementar quan un grup d'activistes sahrauís van bloquejar un pas limítrof amb Mauritània anomenat El Guerguerat, acusant el Marroc d'utilitzar-lo il·legalment. Els campaments de refugiats sahrauis es van aixecar i es van dirigir a la zona. El Frente Polisario, acusant l'exèrcit marroquí de trencar l'alto el foc, va declarar l'estat de guerra.

La coordinadora d'Ajuntaments Solidaris amb el Poble Saharaui i regidora de Sant Cugat del Vallès, Gemma Aristoy, ha acusat el govern espanyol de "deixadesa" i ha reclamat "que s'hi posi i resolgui aquesta situació". "S'ha traspassat una línia, suposo que sobrepassats per haver d'aguantar tants anys aquesta repressió, la poca possibilitat de tenir veu, les promeses de referèndum que no ha arribat, i la vulneració de drets que està patint el territori".

Sota domini colonial espanyol fins el 1976, el Sàhara Occidental ha estat ocupat pel Marroc d'aleshores ençà i està considerat per les Nacions Unides un territori pendent de descolonització.

“Una provocació a la societat marroquina”

Una de les convocants de la manifestació favorable a la sobirania del Marroc és Aicha El Gourgi Bouzriaa, presidenta de l'Aliança Sense Fronteres Pels Drets i Les Llibertats, qui considera la protesta pro-sahrauí una "provocació a tota la societat marroquina a Espanya i Catalunya". "Ja n'hi ha prou d'estar callats", ha proclamat, acusant els activistes saharauis de "viure d'ajudes" de la societat civil espanyola aprofitant-se d'"una causa que no és justa".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article