El sector de la discapacitat, “indignat” amb l’increment “insuficient” de les tarifes dels serveis residencials

Les entitats alerten que l’augment en la dotació està molt per sota del 9% que reclamaven i del 2,5% a què s’havia compromès el Govern


El sector de la discapacitat i la salut mental a Catalunya en bloc —Dincat, ACCP (Agrupació Catalana de Centres per a Persones amb Discapacitat Intel·lectual), FEPCCAT (Federació de la Paràlisi Cerebral i la Pluridiscapacitat de Catalunya), i AMMFEINA—, alerten que l’augment de tarifes dels serveis residencials d’atenció a la discapacitat i la salut mental aprovat per la Generalitat queda “molt lluny” de les necessitats del col·lectiu i és “clarament insuficient”.

En aquest sentit, les entitats del sector expressen la seva “decepció” i “indignació” pel que fa a la falta de compromís del Govern que, des de fa més d’un any, s’havia compromès a constituir una taula de diàleg amb la participació directa de les entitats del col·lectiu, per aconseguir un augment de tarifes adequat pels serveis socials que presten.

“L’administració no només ha incomplert aquest acord, sinó que ha determinat un petit augment de la tarifa d’un 1,2% pels serveis residencials, el que suposa molt menys del que havia promès en un primer moment (2,5%), que ja quedava lluny de les demandes expressades pel sector (9%)”, avisen al sector, que fa anys que volen revertir la situació precària en la qual es troba immers des de fa una dècada, la que anomenen ja “dècada perduda”.

El col·lectiu considera “injustificable” aquesta resposta del Govern en relació als serveis residencials, quan són aquests serveis, justament, els que més han patit l’impacte directe de la pandèmia de la Covid-19. “Cal remarcar l’excel·lent i essencial tasca dels professionals d’aquests serveis i recordar el gran sobreesforç físic i emocional que van fer durant la primera onada de la pandèmia, fins i tot quan no hi havia equips de protecció, ni accés a tests”, han recordat les entitats.

“Una dècada perduda”, també en altres serveis

El col·lectiu considera també “insuficients” els increments de tarifes que han rebut altres serveis socials com els d’atenció diürna, serveis tutelars o els CDIAP (Centres de desenvolupament infantil i atenció precoç). “En aquest cas, els increments almenys responen als compromisos del Govern pel 2020, però en cap cas permeten recuperar la dècada perduda per la congelació de tarifes”, diuen al sector.

“Aquesta situació se suma als sobre costos que ha suposat la crisi sanitària per a les entitats del sector de la discapacitat i agreuja, encara més, la realitat precària que travessen les entitats del col·lectiu”, afirmen. En aquest sentit, el sector encara resta a l’espera que es concreti el compromís de la convocatòria que permeti cobrir els sobre costos derivats de la pandèmia des del 15 de març fins al 31 d’agost, que ascendeixen a un total de deu milions d’euros, i que van avançar les entitats que atenen a persones amb discapacitat a Catalunya.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article