Pla d’obertura progressiva a Catalunya: reobren restauració i cultura amb limitacions a partir de dilluns vinent

La mobilitat lliure arribarà a partir de la fase tres, cap al del 21 de desembre

El Govern ha anunciat aquest dijous com, quan i quin serà pla d’obertura progressiva que Catalunya encetarà a partir de dilluns vinent, 23 de novembre, per revertir a poc a poc les mesures restrictives que s’han implementat per frenar la segona onada de la Covid-19. Un pla que constarà de quatre fases diferenciades, que anaran canviant cada 15 dies sempre que les dades epidemiològiques segueixin en descens, tal com han explicat en roda de premsa el vicipresident i president en funcions, Pere Aragonés, i la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó.

Per començar, dilluns vinent, dia 23, començarà paulatinament l’obertura dels sectors que es van veure obligats a tancar a mitjans d’octubre per frenar els contagis, disparats en aquell moment. Finalment els bars i restaurants podran reobrir des de les sis del matí fins les 21.30 hores i sense límit d’aforament a les terrasses, i un 30% a l’interior. S’haurà de garantir una distància entre taules de dos metres com a mínim i un màxim de quatre comensals per taula, a excepció dels grups bombolla més extensos. 

Així mateix, en aquesta primera fase dona pas a reobrir a poc a poc la cultura: cinemes, teatres, auditoris i sales de concert, poden reobrir al 50% del seu aforament, sempre que la capacitat no superi les 500 persones. Museus, biblioteques i sales d’exposicions amplien el seu aforament del 30% al 50%. 

La primera fase també contempla la reobertura de les instal·lacions esportives a l'aire lliure, amb la meitat de l'aforament, però també a l'interior, amb un límit del 30%. Les activitats extraescolars no esportives es podran fer amb un màxim de sis persones.

El comerç es manté amb la limitació del 30% d'aforament i els establiments de més de 800 metres quadrats poden utilitzar tot el seu espai de venda.

D’altra banda, en aquesta primera fase es mantenen restriccions com el toc de queda nocturn entre les 22 h i les sis del matí, o els confinaments municipals de cap de setmana i el confinament perimetral de Catalunya. D’altra banda, segueix vigent la prohibició de fer trobades de més de sis persones. 

Segon tram: del confinament municipal de cap de setmana al comarcal

Un cop hagin passat aquests 15 dies, si les dades epidemiològiques segueixen estables, s’entrarà en un segon tram en el qual es preveu la reobertura de centres comercials amb un 30% d’aforament, i els comerços, que passaran del 30 al 50%.També s'augmenta la capacitat màxima a l'interior dels equipaments esportius (50%); a cinemes, teatres i auditoris (70%) i a l'interior de bars i restaurants (50%).

D’altra banda, el confinament municipal de cap de setmana passarà a ser comarcal en la segona fase, i desapareix a partir de la tercera. També llavors, a l'entorn del 21 de desembre, s'aixecarà el tancament perimetral de Catalunya, segons han donat a conèixer Aragonès i Budó. 

Tercer tram: mobilitat lliure i reunions de deu

En el tercer tram la mobilitat ja serà lliure perquè deixarà d'estar vigent la restricció de mobilitat durant el cap de setmana (cenyida a l'àmbit comarcal en el segon tram) i s'aixecarà el confinament perimetral a Catalunya, encara vigent en el primer i el segon tram. Ara bé, es mantindrà el toc de queda nocturn entre les 22h i les 6h, que també seguirà vigent en el quart tram.

Una altra novetat és que per primer cop s'augmentarà el nombre màxim de persones que es poden reunir, que passarà de sis a deu (dues bombolles de convivència habitual o una ampliada). D'altra banda, continua augmentant progressivament l'aforament màxim en alguns sectors. Per exemple, en museus, biblioteques i sales d'exposició (70%); equipaments esportius a l'exterior (70%) i actes religiosos (50%).

Quart tram: tornen a l'aula batxillerat i cicles formatius

En el quart tram el principal canvi afectarà el sector educatiu. Els alumnes de batxillerat i cicles formatius podran tornar a la presencialitat. Per contra, els alumnes universitaris seguiran fent les classes virtuals durant els quatre trams de la desescalada.

Un altre canvi és que es permetran les activitats extraescolars sense el màxim de sis persones. També es reactiva l'educació en el lleure. A més, es reprenen les competicions esportives.

En tot moment i durant els quatre trams previstos es mantindrà sempre el toc de queda nocturn entre les 22h i les 6h així com les indicacions de teletreball. Ara bé, les entrades culturals serviran com a salconduit per arribar a casa a les 23 hores, i també es podrà sortir dels límits territorials fixats en cada tram.

Aragonès: “No es un pla per recuperar la normalitat”

El vicepresident Pere Aragonès, ha explicat que el nou pla preveu un horitzó de dos mesos que permetrà “avançar amb total seguretat” i anar revisant si cal alentir el procés. Ha assegurat que es va “pel bon camí” i ha celebrat que “gràcies a l'esforç de tothom” es puguin començar a flexibilitzar les restriccions.

Tot i això, Aragonès ha remarcat que “no és un pla per a recuperar la normalitat” i ha insistit que la situació no és la mateixa que la de la primavera. De fet, ha admès que en la desescalada del juny van “anar massa ràpid”, i ha dit que probablement això ha fet que la segona onada “arribés abans” a Catalunya.

Possible aplicació asimètrica

En relació al pla, el vicepresident ha dit que “en cap cas” es plantegen accelerar els tempos, i ha remarcat que el pas d'un tram a un altre haurà de ser sempre amb un mínim 15 dies. Sí que es podria donar el cas que algun territori no pogués saltar de fase d'acord amb els indicadors epidemiològics, i en cas que fos necessari es podria arribar a retrocedir de tram.

També Budó s'ha referit a aquesta qüestió. La consellera ha assegurat que les mesures previstes en els diferents trams seran efectives a tot Catalunya a partir de dilluns, sense distincions, i ha assegurat que al Govern li agradaria seguir avançant de forma “simultània i simètrica” al conjunt del territori. Amb tot, també ha obert la porta a avançar d'un tram a l'altre per zones en funció de com evoluciona l'epidèmia a nivell territorial. 

Restriccions per Nadal

Segons el pla de desescalada, el 21 de desembre s'aixecarà el confinament perimetral de Catalunya i el confinament de caps de setmana, i es podran fer reunions de fins a 10 persones -sempre que els criteris epidemiològics així ho aconsellin-, però es mantindrà el toc de queda nocturn. En aquest sentit, el vicepresident ha avançat que de cara a la setmana vinent tenen previst estudiar “dies puntuals” de les vacances de Nadal per si calguessin “mesures específiques”. Segons ha explicat, aquestes “excepcions” es recolliran en les resolucions de cara al segon i tercer tram de la desescalada.

Tot i això, Budó ja ha avisat que el toc de queda es mantindrà per Cap d'Any perquè “és una mesura que permet aturar la mobilitat i fer una lluita més efectiva contra la pandèmia”. La portaveu del Govern ha recordat que “no és un any normal”, i, per tant, “no es podrà fer un Cap d'Any normal”. “Això no vol dir que no puguem fer celebracions, però hauran de ser diferents perquè ens hi juguem molt”, ha apuntat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article