Entitats d’atenció a persones migrades alerten d’un augment de les víctimes de tràfic a Catalunya per la pandèmia

L’associació Adoratrius avisa que es poden generar més casos d’explotació laboral i criminalitat forçada


Entitats d'atenció a migrants i refugiats alerten de la captació de víctimes de tràfic a Catalunya en el context de crisi actual generat per la Covid-19. Segons Rosa Cendón, coordinadora de Relacions Institucionals i Incidència del programa SICAR Cat, fins ara la captació de les víctimes s'originava en els seus països d'origen, però la crisi sanitària farà que Catalunya sigui l'origen de la captació.

"Un dels col·lectius poden ser persones que estan sol·licitant la protecció internacional i que davant d'aquest context siguin captades a través de mitjans il·lícits i abocades a situacions d'explotació", ha indicat. "Comencem a veure sospites de persones que estan sent captades aquí", ha dit en relació a migrants atesos a Catalunya. Entitats com Adoratrius, que ofereix atenció integral a dones i nens víctimes de tràfic d'éssers humans a través del programa SICAR Cat, estan detectant que en alguns casos les persones abandonen els recursos que se'ls ofereixen en el marc de l'asil.

Això, ha assegurat Cendón, té a veure amb el fet que se'ls apropen terceres persones amb propostes "dubtoses" i seguidament els sol·licitants d'asil abandonen els recursos "sense un motiu justificable". "A ulls dels professionals, de cop veuen que han desaparegut i que això no té una explicació", afegeix.

Com a exemples, ha parlat de com el tancament de clubs està "condemnant" algunes dones a "certa invisibilitat". Que ara estiguin en pisos, ha dit, planteja un repte a nivell policial perquè la policia no pot entrar als domicilis sense un ordre judicial.

Més explotació laboral i criminalitat forçada

Els possibles casos d'explotació que detecten i dels quals alerten, però, no es limiten a un únic àmbit. "També en l'àmbit laboral es donaran mes situacions d'explotació i això ho estem intuint", ha assegurat. Tant Cendón com Dilara Ekmen, de la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat (CCAR), han destacat la importància d'entendre que el tràfic de persones i l'explotació no es redueix només a l'explotació sexual ni són necessàriament víctimes de grups criminals organitzats.

En aquest sentit, han parlat també que pot haver-hi víctimes de crims d'honor, matrimonis forçats, serveis forçosos en l'àmbit de la llar, criminalitat forçada o mendicitat, entre altres finalitats. De fet, Cendón ha assenyalat que la criminalitat forçada va a l'alça a Catalunya i ha reivindicat que sal ser capaços de detectar aquest tipus de situacions.

Per això, han coincidit en la importància detectar "nous actors" que ajudin a identificar indicis de tràfic i continuar fent prevenció, a més de treballar de forma transversal, també des dels cossos policials. Per exemple, amb l'ONG Proactiva Open Arms es va preveure una tasca de prevenció perquè un cop a Catalunya les dones migrants rescatades no siguin explotades.

Protocols de detecció de víctimes

Les entitats han valorat positivament la tasca feta des del ministeri espanyol d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions amb un protocol intern per detectar i prevenir situacions de tràfic, així com incloure places d'acollida "específiques" per aquest tipus de víctimes. Segons han explicat, actualment hi ha un protocol que s'aplica a l'aeroport de Barajas per detectar situacions de tràfic i es podria fer extensiu a l'aeroport del Prat.

"La principal frontera es diu Barajas i la majoria de sol·licitants arriben per l'aeroport", ha puntualitzat Dilara Ekmen, del CCAR. Actualment l'entitat Adoratrius atén actualment a Catalunya 38 dones víctimes de tràfic de persones a través del programa SICAR. D'aquestes, 18 estan optant per regularitzar la seva situació per una doble via -l'asil i la llei d'estrangeria- mentre que la resta, 20, opten per la via de l'asil únicament per no passar per un procés d'identificació.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article