Els esplais de la Fundació Pere Tarrés fomenten la sensibilització d’infants i joves contra el masclisme

Un programa ofereix propostes pedagògiques cada mes per promoure la igualtat de gènere i prevenir violències


El Moviment de Centres d'Esplai Cristians Catalans (MCECC) de la Fundació Pere Tarrés disposa d'un programa per sensibilitzar els prop de 25.000 infants i joves que assisteixen cada cap de setmana en les activitats de lleure. Fa tres anys van crear el Projecte Perspectiva de Gènere, un programa que dona eines i recursos per fomentar la igualtat, i des de llavors un grup de monitors s'ha reunit periòdicament per treballar en aquesta iniciativa. Enguany el programa ofereix cada mes una proposta pedagògica als centres per donar visibilitat a la lluita per la igualtat. Amb motiu del Dia internacional contra la violència masclista, la Fundació Pere Tarrés reivindica el paper de les entitats de lleure per educar en la igualtat.

La iniciativa va néixer de manera espontània a través d'un grup de monitores que van considerar que era necessari transformar algunes dinàmiques que perpetuaven els estereotips de gènere dins dels centres d'esplai. Els prop de 200 centres d'esplai del MCECC, amb uns 4.500 monitors, tenen com un dels eixos centrals la transformació social a través del lleure i per això la proposta de posar en marxa el programa es va presentar a l’Assemblea General del MCECC (AGO) fa tres anys i va ser aprovada per majoria.

El programa es va engegar el 7 de març i es va encoratjar els centres d'esplai a enviar fotografies d'infants i joves amb el fulard alçat a través de les xarxes socials. El 8 de març, amb motiu del Dia de la Dona Treballadora, va arrancar el projecte, que continuat actiu durant els mesos de confinament i restriccions.

Cada mes s'ha treballat una proposta diferent per incorporar la igualtat entre dones i homes des de diferents òptiques. Per exemple, a l'octubre, van reformular vinyetes que representen situacions amb micromasclismes dins de l'àmbit de l'educació en el lleure; al novembre estan reflexionant sobre els jocs i el desembre ho faran sobre la música.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article