Espanya, Itàlia, Grècia i Malta exigeixen un “repartiment obligatori” dels refugiats en el nou Pacte Migratori de la UE

Els estats del sud critiquen els “desequilibris” de la reforma migratòria proposada per Brussel·les


Espanya, Itàlia, Grècia i Malta han exigit un “repartiment obligatori” dels demandants d'asil entre els estats de la Unió Europea en el nou Pacte Migratori.

En una carta dirigida al Consell Europeu i a la Comissió Europea, així com a la presidència rotatòria de la UE en mans d'Alemanya, els governs dels quatre estats del sud han lamentat els “desequilibris” entre la solidaritat i la responsabilitat dels països fronterers que planteja la reforma migratòria proposada. “Les normes pel que fa a les responsabilitats dels estats de primera entrada són detallades i estrictes, mentre que el mecanisme de solidaritat continua sent complex i imprecís”, han criticat els quatre estats amb més arribades de refugiats i immigrants en els últims anys.

En concret, Espanya, Itàlia, Grècia i Malta veuen massa “flexible” el concepte de solidaritat perquè depèn de les “circumstàncies”. Per això exigeixen un repartiment “obligatori” que garanteixi la solidaritat dels socis europeus. “El repartiment equitatiu de la càrrega és essencial per a una política de migració i asil realment europea”, han defensat.

D'altra banda, tampoc veuen amb bons ulls que la gestió de les demandes d'asil es facin a la frontera, tal com proposa la Unió Europea. “Això ha de continuar sent una prerrogativa dels estats, que són qui millor poden decidir si aquests procediments són viables” a cada punt fronterer, avisen. A més, alerten que un sistema tan centrat a les fronteres pot comportar “efectes adversos no desitjats”.

“La instal·lació de grans centres a les fronteres no és acceptable”, defensen els governs d'Espanya, Grècia, Itàlia i Malta, que reivindiquen el “respecte pels drets humans i dels refugiats”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article