Catalunya participa en un projecte europeu per promoure la inclusió educativa i social de nenes i dones gitanes

Aquest dijous es commemora el Dia de l’Arribada del Poble Gitano, present a Catalunya des de fa 605 anys


El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, mitjançant el Programa del Poble Gitano i de la Innovació Social, participa en el projecte europeu ‘Romnia Transform: Roma Women transforming the educational systems around Europe through their social and political mobilizations’.

Aquesta iniciativa, que té per objectiu influir en les polítiques de les dones i les nenes gitanes amb la promoció d’una educació de qualitat, agrupa a nou col·lectius, entitats o institucions de diversos països de la Unió Europea, entre elles el Departament d’Afers Socials i Famílies. 

RTRANSF ha rebut el suport de la Comissió Europea, que mitjançant una línia de subvenció del programa Erasmus+, hi destinarà 300.000 euros.

El projecte es durà a terme durant els propers tres anys i se centrarà en difondre i ampliar les Trobades d’estudiants gitanes, una pràctica que a Catalunya es va iniciar fa 18 anys liderada per dones gitanes de base i amb el suport del Pla integral del poble gitano de la Generalitat.

Les trobades d’estudiants gitanes, que actualment se celebren cada tres mesos, “han demostrat contribuir a la inclusió educativa i social de les dones i les nenes gitanes” mitjançant la creació d’espais de debat per a aquest col·lectiu socialment desfavorit, apunta el departament. Així doncs, el projecte transferirà el model català a altres regions europees i permetrà establir sinèrgies entre estudiants gitanes de països com Grècia, Anglaterra, Bulgària o Macedònia.

Dia de l’Arribada del Poble Gitano a Catalunya

D’altra banda, aquest 26 de novembre es celebra el Dia de l’Arribada del Poble Gitano a Catalunya, data declarada al 2019 per la Generalitat com a reconeixement “de les aportacions a la cultura i a la història del país” per part de la comunitat gitana, present a Catalunya des de fa més de 600 anys.

La data es va escollir perquè el primer document que en testimonia l’arribada de persones gitanes a territori català és del 26 de novembre de 1415. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article