Un 24% dels nomenaments dels docents no s'han cobert, segons afirma USTEC

El sindicat critica la “pèssima” gestió d'Educació i dona un “ultimàtum” per revertir les polítiques


El sindicat USTEC-STES ha assegurat que en el que va de curs han quedat sense cobrir 6.125 nomenaments, un 24% dels 25.518 que se n'han fet, segons dades del propi sindicat. No han precisat però el temps que han estat sense cobrir. 

Les xifres contrasten amb les del curs passat, quan no es van cobrir el 7,6% dels nomenaments (716). El sindicat ha assegurat que aquesta situació és el resultat d'una gestió “pèssima” per part del Departament d'Educació que, sumada a altres problemàtiques, els porta a plantejar una mobilització “molt contundent” al febrer que ha de servir d'“ultimàtum”. El portaveu del sindicat, Xavier Díez, ha afirmat que després de dos mesos i mig de curs hi ha “un grau de fatiga creixent” entre els professors i una “irritació general”.

D’altra banda, Díez ha afirmat que les xifres de contagis revelen que “s'ha imposat l'estalvi” per sobre de preservar la salut i seguretat d'alumnes , famílies i personal. Ha afegit que la situació és encara pitjor a la secundària, on s'han mantingut ràtios altes i espais petits. Tot i això, ha alertat que a primària s'ha hagut de pagar el preu de perdre les especialitats i els desdoblament i això “podria generar problemes de rendiments” a mig i llarg termini.

Amb tot, ha assegurat que la resposta d'Educació ha estat “caòtica i contradictòria”  i que no s'han atès les seves propostes, com l'establiment de la jornada compactada. Ha reiterat també que no s'han fet totes les PCR que han calgut, que s'han mantingut oberts centres on hi havia transmissió comunitària i que s'ha arribat a una situació de “col·lapse” administratiu.

Menys personal

Per la seva banda, Eli Pericas, membre d’Ustec, ha criticat la gestió del personal docent i ha apuntat al problema de manca de substituts. Segons dades del sindicat, en el que va de curs han quedat sense cobrir més de 6.000 nomenaments i això ha obligat a “trencar grups bombolla”. “Hem constatat que un de cada quatre nomenaments no s'han cobert”, ha assegurat.

A infantil i primària, situen aquest percentatge en un 51% del total i són els serveis territorials de Barcelona comarques i el Vallès Occidental els més afectats. Per especialitats, no s'han cobert un 13% de nomenaments a música, un 12% a educació especial i un 10% a anglès.

A secundària, serien 1.979 no coberts, un 31% dels quals a llengua i literatura catalana, seguida d'informàtica, física i química, matemàtiques i llengua i literatura castellana. Pel que fa la Formació Professional, han assegurat que han quedat 504 nomenaments sense cobrir i 211 a les Escoles Oficials d'Idiomes (EOI).

Per pal·liar aquesta situació, USTEC ha proposat eliminat els terços de jornada i establint que tots els nomenaments siguin de com a mínim mitja jornada. En aquest sentit, proposa que aquelles persones que ja estan als centres amb un terç de jornada passin a fer-ne mitja o completa.

Sobrecàrrega de feina

El sindicat s'ha mostrat crític amb la gestió de les oposicions, que ja havien demanat que s'ajornessin fins al juny del 2021 per evitar la incertesa i els retards que s'estan succeint. D'altra bada, s'ha criticat una infradotació del personal laboral i la sobrecàrrega que viuen especialment els que atenen alumnes amb necessitats educatives especials.

Davant de tot això, USTEC ha plantejat un calendari de mobilitzacions que inclou seguir amb les concentracions als centres els dimecres que ja s'estan fent en alguns punts i una primera concentració més gran el proper dijous a la plaça Sant Jaume de Barcelona sota el lema ‘Volem una educació segura i de qualitat’. També s'han sumat a la concentració feta per l'Assemblea Groga el 12 de desembre i han proposat a la resta de sindicats una gran mobilització al febrer.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article