El Govern es compromet a impulsar la Llei del tercer sector per garantir la viabilitat de les entitats

El Síndic reclama un “pla de xoc immediat” i canvis “estructurals” dels serveis públics davant l'emergència social


El Govern vol impulsar una Llei del tercer sector social que permeti regular el sector i garanteixi la viabilitat de les entitats que l'integren. El Govern s'hi ha compromès aquest dijous durant una reunió de la Taula d'Emergència Social, segons ha explicat la portaveu del Govern, Meritxell Budó.

“Calen recursos per impulsar mesures de xoc que es puguin anar consolidant com a ajuts estructurals i les entitats del tercer sector han de ser reconegudes com a servei públic”, ha explicat la consellera. En aquest sentit, el Síndic, Rafael Ribó, recorda que les mesures urgents eren necessàries per “abans-d'ahir” i reclama reformes de fons dels serveis públics, a partir de l'experiència de la crisi de la Covid-19, per tal de fer-los més eficients.

El Síndic i les entitats del tercer sector ja van fer aquestes reclamacions al mes de juny i ara el Govern s'hi ha compromès, després què administracions i entitats hagin reunit per primera vegada la Taula d'Emergència Social, convocada aquest dijous pel mateix Síndic de Greuges amb l'objectiu de alertar de la crisi social provocada per la pandèmia.

“Ningú pot predir la seva durada ni l'abast que tindrà, però va creixent i arribant a quotes que no podíem imaginar”, ha alertat Ribó durant la compareixença posterior a la trobada. Segons el Síndic, cal un pla de xoc “immediat” que ja arriba tard i una reestructuració dels servis públics que, segons apunta, s'han demostrat “insuficients” durant la pandèmia.

Budó assegura compartir el diagnòstic de les entitats i s'ha compromès en nom del Govern a impulsar mesures de caràcter interdisciplinari per donar resposta a l'emergència “en matèria d'habitatge, de serveis socials, d'empresa o d'educació”. “Ha estat una primera trobada molt important, un punt de partida”, apunta la consellera.

En aquest sentit, la portaveu del Govern no ha concretat quines seran aquestes mesures d'impacte. Explica que serà a través de la Taula d'Emergència Social que entitats i administracions es coordinaran i faran una planificació “en els pròxims mesos” per tenir un calendari a mig i llarg termini.

L'objectiu, explica, és que més enllà de les mesures urgents per protegir els col·lectius més vulnerables es pugui articular una Llei que permeti regular el sector per reconèixer aquestes entitats com a servei públic i aprovar una línia d'ajudes de tipus estructural per garantir la seva viabilitat econòmica.

La portaveu del Govern admet que la crisi sanitària ha agreujat la “bretxa social” que es va originar amb la crisi econòmica del 2008 i augura “mesos molt complicats”: “Som plenament conscients que cal garantir els drets socials de totes les persones, que avui no tothom te garantits”.

Garantir l'accés a rendes mínimes i protegir infants i gent gran

La Taula d'Emergència Social està formada per representants de les entitats del tercer sector, DINCAT, Càritas Catalunya, Creu Roja, Amics de la Gent Gran, Banc dels Aliments, Comunitat de Sant'Egidio i Fundesplai. A la reunió de la taula, hi han assistit representants del Govern, a més de la portaveu, com el vicepresident en funcions de president, Pere Aragonès; el conseller d'Educació, Josep Bargalló; el conseller d'Empresa, Ramon Tremosa; el conseller de Territori, Damià Calvet; el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, i els presidents de les diputacions de Girona, Lleida i Tarragona.

Les entitats demanen al conseller de Treball, Afers Socials i Famílies i a les administracions locals que assegurin que que totes les persones tinguin les necessitats bàsiques cobertes, especialment en l'àmbit de l'alimentació, l'habitatge i els subministraments bàsics. Per això reclamen garantir de forma urgent l'accés a rendes per cobrir les necessitats bàsiques previstes per l'Ingrés Mínim Vital i la Renda Garantida .

Així mateix, la Taula demana augmentar els recursos de lleure educatiu per als infants més vulnerables i millorar-ne el sistema de protecció social. També manifesta que cal millorar la inversió en educació per resoldre les desigualtats existents i que es vetlli per l'equitat entre l'alumnat.

Pel que fa a les prestacions socials, la Taula reclama ampliar-ne la cobertura per encabir les situacions dels joves entre els 18 i 22 anys, les persones en situació administrativa irregular i les persones sense llar no institucionalitzades.

D’altra banda, les entitats socials constaten que les persones grans, uns dels col·lectius més afectats per la pandèmia, han patit una discriminació directa i indirecta i demanen reforçar els serveis d'acompanyament i atenció a domicili per evitar la soledat. En l'àmbit de les residències, demanen reforçar la coordinació entre els serveis sanitaris de base i els serveis residencials de les persones amb discapacitat i establir protocols i emergències adaptats a les necessitats del col·lectiu.

Pel que fa a l'habitatge, la Taula demana al Departament de Territori incrementar el parc d'habitatge social i garantir que tots els desnonaments disposin d'una ordre judicial expressa.

La Taula també reclama ajudes per mantenir l'ocupació en la petita i mitjana empresa per evitar la desocupació, mesures de suport per al col·lectiu d'autònoms i de conciliació de la vida familiar i laboral, com ara un permís retribuït quan s'hagi de tenir cura d'una persona dependent o infant a càrrec, o una major flexibilitat horària

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article