Entitats i administració clamen contra la desigualtat en un Dia Mundial Contra la Sida marcat per la Covid-19

Vergés apunta al repte de l'envelliment i el Comitè 1r de Desembre vol recursos i mesures concretes


Entitats, Generalitat, Ajuntament i Diputació de Barcelona han commemorat aquest dimarts el Dia Mundial Contra la Sida. Ho han fet establint similituds entre la pandèmia de la sida i la de la Covid-19, en una commemoració també marcada per les limitacions imposades per la pandèmia. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha destacat que la Covid-19co ha tornat a mostrar, com ja ho va fer l'epidèmia de la sida, com la "desigualtat" influeix en el risc de contagi. Ha apuntat que un dels reptes és l'envelliment de les persones amb VIH i ha fet una crida a la implicació de tothom. La presidenta del Comitè 1r de Desembre, Mercè Meroño ha reclamat recursos per desplegar el Pacte social contra l'estigma i la discriminació de les persones amb VIH.

La consellera ha afirmat que la Covid-19, com la Sida, ha demostrat que cal una aproximació "holística" i garantir la universalitat en l'accés al diagnòstic i al tractament. "Sense la implicació de tota la societat, les epidèmies no poden controlar-se de cap manera", ha manifestat.

Vergés ha destacat també com han funcionat les estratègies innovadores com el fet de treure la detecció precoç dels centres sanitaris amb la implicació de les entitats i com s'han aconseguit els objectius marcats per l'ONU. Així, el 91% dels catalans infectats pel VIH ho saben, el 90% d'aquests està en tractament i el 93% te càrrega viral indetectable. La consellera ha afirmat que ara l'objectiu és arribar al '95-95-95' i, si pot ser, abans del 2030.

Ha indicat també que ara el repte és garantir una bona qualitat de vida en l'envelliment de les persones que pateixen la malaltia, una nova realitat aconseguida un cop s'ha reduït la mortalitat. Un cop més, tant Vergés com la resta de representants i entitats han afirmat que cal lluitar contra l'estigma que pateixen les 33.736 persones que viuen amb VIH a Catalunya.

La presidenta del Comitè 1r de Desembre, Mercè Meroño, ha afirmat que la pandèmia de la Covid-19 ha tornat a mostrar "amb més cruesa que mai" les desigualtats del sistema que posa els beneficis "per sobre de la vida". Ha afegit que ha fet visible també "l'enorme fragilitat del suposat estat del benestar" i la "saturació" del mateix per una "evident manca d'inversió pública". Tot això, porta a "desequilibris" en l'atenció, derivacions i suspensions que afecten directament les persones amb VIH.

Meroño ha reclamat també que es doti pressupostàriament el pacte contra l'estigma, aprovat aquest estiu, i que s'elabori el pla operatiu on es concretin mesures concretes i mecanismes per a la seva avaluació. "Ni els canvis interns en conselleries ni els càlculs electorals han d'endarrerir la seva implementació", ha reivindicat.

Des de l'Ajuntament de Barcelona, la regidora Gemma Tarafa ha fet una crida a "no fer un pas enrere" en la contenció dels contagis i s'ha mostrat crítica amb el tancament del centre de Drassanes i el trasllat del seus serveis a l'Hospital Vall d'Hebron. En aquest, sentit ha celebrat que aquest dilluns es recuperessin alguns serveis a Drassanes i ha reclamat que ho facin tots. Tant la Generalitat com l'Ajuntament han desplegat aquest dimarts un tapís en commemoració del Dia Mundial Contra la Sida.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article