Reclamen a Afers Socials que reactivi les negociacions amb Endesa per la llei de pobresa energètica

L'Aliança contra la Pobresa Energètica demana arribar a un acord abans de les eleccions catalanes


L'Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) ha tornat a exigir que la Generalitat i Endesa reactivin negociacions per pactar un conveni sobre les famílies vulnerables que no poden pagar els subministraments. 

En una reunió amb la nova secretària del Departament d'Afers Socials, Marta Cassany, l'APE ha reclamat “que es convoqui el grup de treball format per entitats i administracions en el termini de dues setmanes” per pactar una solució el més aviat possible. Segons l'APE, a les portes de l'hivern i en plena pandèmia, cal “tancar l'acord com més aviat millor i en tot cas abans que arribin les eleccions catalanes”, previstes per al 14 de febrer.

Davant d'aquest nou escenari i amb un Departament d'Afers Socials remodelat, l'APE ha manifestat al nou equip “la necessitat de desencallar l'actual situació i situar el conveni com una prioritat absoluta”. A la trobada han assistit la mateixa secretària, la directora general de Serveis Socials, Meritxell Benedí, i el cap del Gabinet del conseller Chakir el Homrani, Òscar Riu.

L'APE també recorda i denuncia “el bloqueig d'Endesa a la firma definitiva”, ja que, malgrat estar d'acord en la gestió futura de la pobresa energètica, segons l'APE la companyia segueix exigint a les administracions públiques que assumeixin la meitat del deute acumulat per les famílies vulnerables des del 2015, uns 25 milions d'euros. Aquesta quantitat, afirma l'entitat, contrasta amb els 1.511 milions d'euros de benefici nets anunciats per l'energètica.i la negativa per part de l’empresa d’asseure’s a negociar des de l’entrada en vigor de la Llei 24/2015, que prohibeix el tall a famílies en risc d’exclusió residencial, “una conducta que ha generat l’ingent deute actual”, adverteix l’APE.

D’altra banda, des de l’entitat assenyalen que Endesa ha començat a portar a judici algunes famílies que no poden pagar els subministraments, “tot i conèixer la seva situació de vulnerabilitat” per tal de reclamar-los les factures pendents.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article