Protegir les persones grans més vulnerables, una prioritat en temps de pandèmia

L'AMB impulsa 'Acompanya', un programa per crear xarxes municipals que donin suport als ciutadans més colpejats per la crisi de la Covid-19


Amb el suport de  

Malgrat que en un inici els experts deien que la pandèmia de la Covid-19 no distingia entre classes socials, i que tothom podia patir les conseqüències del virus, després de tots aquests mesos ja es pot dir que sí, que hi ha una evident bretxa econòmica i social que, tot i que ja existia abans, el coronavirus ha intensificat d'una forma impensable fins fa uns mesos.

Les imatges de persones fent cues quilomètriques davant la porta d'entitats i esglésies per a recollir aliments, és l'evidència que la pandèmia ha deixat milers de famílies en un estat de vulnerabilitat molt elevat.

Amb l'objectiu de no deixar enrere les persones que pitjor ho estan passant, des de l'Àrea Metropolitana de Barcelona s'està impulsant l''Acompanya', un programa que donarà suport tant econòmic com logístic als ajuntaments de l'AMB que vulguin construir xarxes de distribució d'aliments, productes sanitaris o que vulguin reforçar els equips d'atenció social i dependents per millorar l'atenció a qui més ho necessita, especialment, les persones grans.

Acompanyar en les necessitats

El programa 'Acompanya', doncs, se centrarà a fer que les persones més vulnerables de les diferents ciutats que configuren l'àrea metropolitana es sentin més protegides i emparades, prenent com a exemple aquelles primeres setmanes dels confinaments domiciliaris, quan els veïns i veïnes van donar suport a les persones més grans de les seves comunitats, fent-los la compra, o, simplement, trucant a la seva porta per preocupar-se pel seu estat de salut o ànim.

Així, els projectes poden incloure la creació i gestió de circuits de captació i distribució alimentària; l'abastiment de productes sanitaris per a persones vulnerables; o el suport de professionals i voluntaris per a la cura de persones dependents i amb discapacitats. A banda també contempla la incorporació temporal de personal o la contractació de suport extern per poder garantir les polítiques socials dels municipis.

Aquest programa, que encara està en fase de presentació de projectes que l'AMB validarà junt els ajuntaments que vulguin crear aquestes xarxes de suport, s'emmarca dins la Xarxa de Reforç de les Polítiques Socials, una de les línies d'acció de l'ApropAMB, un pla metropolità de suport a la cohesió social, l'economia de proximitat i la coproducció de serveis, que l'AMB finança amb més de 16,6 milions d'euros i que té com a objectiu reimpulsar alguns dels sectors i col·lectius més afectats per la Covid-19.

Suport al petit comerç, les dones i els joves

En aquesta línia, l'ApropAMB vol potenciar línies d'acció en diferents àmbits per generar noves oportunitats en les economies locals, molt malmeses durant aquesta crisi, i també alguns col·lectius concrets que estan patint especialment els cops provocats pel coronavirus. Així, es donarà suport a aquells projectes que es proposin impulsar la inclusió laboral del jovent, ja que a la zona de l'àrea metropolitana l'atur juvenil arriba al 30%. Un altre col·lectiu que es vol reforçar és el de la dona, amb projectes transversals que treballin per reduir les desigualtats i que promoguin noves oportunitats laborals.

D'altra banda, l'ApropAMB també vol acompanyar en processos de digitalització del comerç local i en aquells projectes que afavoreixen la reducció de la bretxa digital, àmbits que ara, amb la transformació econòmica que la pandèmia ha impulsat, esdevé cabdal reforçar.

La iniciativa també preveu donar suport als ajuntaments que vulguin ampliar la xarxa de treballadors de l’àmbit social | AMB

Els projectes municipals s'han de presentar a l'AMB, qui assessora i ajuda amb la definició d'aquests, aportant-hi la seva expertesa i coneixement del territori. En principi, un cop aprovats, les diferents propostes es posaran en funcionament a començaments del 2021, tot i que el temps d'execució dels projectes s'allargarà el 2022. Fins al moment, l'AMB està rebent les propostes dels ajuntaments, que tenen un pressupost atorgat segons cada municipi, en funció de la població, de la renda per càpita i altres indicadors com l'atur, però que, en tot cas, rebran com a mínim una quantia de 30.000 euros.

La vicepresidenta de l'Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l'AMB, Montserrat Ballarín, assenyala que el Pla ApropAMB és una “resposta eficaç” a la pandèmia del coronavirus. “Per a l'AMB és molt important posar el focus en temes bàsics per a la ciutadania i, especialment, per als col·lectius més afectats en els darrers mesos. Ara toca reforçar el comerç i la bretxa digital i donar suport als joves, a les dones i a la gent gran”, sosté Ballarín. 

D’altra banda, l’AMB vol reforçar el paper del tercer sector en la implentació del Pla ApropAMB. Héctor Santcovsky, director de l'Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l'AMB, apunta que tot i que són els ajuntaments els encarregats de presentar les propostes que creguin necessàries en els seus municipis, l'AMB vol aproximar-se i coproduir amb el tercer sector. “La millor manera de reconèixer la seva feina és donar suport a les entitats d'acció social i la mateixa societat civil”, indica.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article