Valls busca voluntaris per combatre la soledat de la gent gran

L'Ajuntament i les entitats socials volen rejovenir la borsa de voluntariat


Valls busca voluntaris per ajudar a millorar les condicions de vida de la gent gran del municipi. L'Ajuntament, conjuntament amb Càrites i la Fundació Ginac, volen donar un impuls al projecte ‘Acompanyem la gent gran’, iniciat el 2019 com a prova pilot, i demanen la implicació de les associacions veïnals i de la ciutadania per detectar nous casos de soledat entre aquest col·lectiu. 

La iniciativa ofereix acompanyament a través de converses telefòniques o un passeig –que s'han hagut de cancel·lar per la pandèmia i que s'espera poder recuperar. Actualment, les entitats atenen una quinzena de persones amb la col·laboració de dotze voluntaris, i l'objectiu és aconseguir la implicació dels més joves per tal de rejovenir la xarxa.

El 2019, un 11% dels vallencs i vallenques participants en una enquesta de condicions de vida va expressar que quan tenia un problema no tenia cap persona a qui recórrer o bé a qui explicar-li. D'aquest percentatge, bona part era gent gran, però també ciutadans entre 40 i 60 anys. “Un 11% de la població és molta gent i si tenim un bon coixí de voluntaris podrem inclús abastar molts àmbits més enllà de la gent gran”, ha afirmat el regidor d'Acció Comunitària, Participació i Igualtat, Jordi Cartanyà.

La pandèmia ha fet aflorar encara més la soledat de les persones grans i la necessitat que hi hagi voluntaris que els ajudin en les necessitats bàsiques del dia a dia. Actualment, a Càrites de Valls hi ha nou persones que es dediquen a fer tasques d'acompanyament telefònic. El seu president, Joaquim Calvo, ha explicat que incrementar el nombre de voluntaris és un projecte “engrescador” i ha demanat la implicació de persones més joves. “La majoria de voluntaris són gent d'edat avançada, amb molta motivació i, això és tan important com l'edat; volem donar un cop de mà a tots aquells que ho necessitin perquè sàpiguen que algú es preocupa d'ells”, ha destacat.

Per la seva banda, la responsable de l'Àrea social de la Fundació Ginac, Carme Ferré, ha subratllat que la iniciativa és beneficiosa tant pels usuaris de l'entitat com per a la gent gran. “Posem l'èmfasis en les capacitats i no pas en les mancances de les persones amb capacitats diverses”, ha dit. Ferré ha assenyalat que hi ha moltes persones que tenen problemes de mobilitat i que necessiten ajuda per sortir al carrer. “Ho volem continuar fent perquè l'experiència ha sigut molt interessant”, ha expressat. L'acompanyament presencial es recuperarà quan ho permeti el pla del Procicat.

El projecte de voluntariat s'impulsa a través del Pla d'Inclusió i Cohesió Social i Serveis Socials, i s'adreça a persones majors d'edat que resideixen a Valls. La inscripció es pot fer per via telefònica o omplint un formulari al web de voluntariat de l'Ajuntament.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article