Salut, corresponsabilitat i economia, els àmbits on la Covid-19 ha ampliat més les desigualtats de gènere

L'Institut Català de les Dones analitza en un informe com la pandèmia ha empitjorat la situació de les dones


La pandèmia ha deixat les dones en condicions de major vulnerabilitat en àmbits com la salut o l’economia. Així mateix, la crisi de la Covid-19 ha agreujat la  situació de les dones víctimes de violència masclista. Així ho destaca l'Institut Català de les Dones (ICD) en l’informe ‘L'impacte de gènere de la Covid-19 en dades’, que la institució ha presentat aquest dijous. L'estudi, realitzat per l’Observatori de la Igualtat de Gènere, analitza com ha afectat la pandèmia a les dones des de diverses perspectives com la violència masclista, la salut, els usos dels temps o el treball i l'economia. En aquest últim aspecte, per exemple, es posa de manifest que durant els mesos de la pandèmia 14.000 dones científiques i intel·lectuals han perdut la feina, mentre que en el cas dels homes la xifra ha estat de 2.300. L’informe també destaca que el confinament no va preveure l’alt impacte que suposava tancar amb el seu agressor a les dones víctimes de violència masclista.

En aquest sentit les dades reflecteixen que les trucades setmanals al telèfon 900 900 120 d'atenció permanent a dones en situació de violències masclistes han augmentat un 70% a partir de la setmana de l'11 al 17 de març. Pel maig es va assolir el màxim de trucades. A data d'avui s'està tornant als valors d'abans de la crisi, afirma l’organisme. Fins a l'octubre el 92,8% de les trucades per motiu de violència masclista s'han produït en l'àmbit de la parella, el 4,1% en l'àmbit familiar, el 2,7% en l'àmbit sociocomunitari i el 0,4% en l'àmbit laboral. El 51% de les dones que han trucat per violència masclista en l'àmbit de la parella i familiar tenen fills a càrrec que conviuen en el nucli familiar. Aquest percentatge s'eleva al 60% en el cas de les dones estrangeres.

Pel que fa a les denúncies per violència masclista, en el primer trimestre de l'any els Mossos van rebre 2.871 denúncies en l’àmbit de la parella i 2.993 en el segon trimestre, un 5% i un 10% menys que l'any passat respectivament. L'Institut Català de les Dones considera que, “probablement”, el descens ha estat degut al confinament obligatori durant la primera onada de la Covid-19, “fet que ha pogut dificultar l'accés de les dones a interposar denúncia”. Al tercer trimestre la xifra ha pujat un 2% en relació a l'any anterior.

En l’àmbit de la salut, les dones també van patir més, tot i que els índexs de mortalitat o d’infecció han estat equitatius. És en la salut mental on les dones tenen uns indicadors més preocupants. La qualitat del son en les dones durant el confinament ha estat pitjor o molt pitjor que abans en un 40,13% dels casos i en els homes en un 30,3%. Quasi 10 punts més en el cas de les dones. D’altra banda, segons l’’Enquesta sobre l'impacte de la COVID-19 del Centre d'Estudis d'Opinió a Catalunya’, feta l’abril de 2020, el 65,4% de les persones enquestades que han manifestat que l’angoixa ha estat un sentiment molt recurrent durant el període de confinament són dones.

Baixa corresponsabilitat

En relació amb la corresponsabilitat, durant el confinament les dones s'han ocupat en un 14,2% més que els homes de les tasques de la llar i en un 9,9% més a la cura de filles i fills. Per contra, els homes han dedicat més temps a anar a comprar que les dones (11,7%), segons revela l’informe.

Quant a les xifres econòmiques, la taxa d'atur de les dones és la que més ha variat durant l'any, de l'11,4% del primer trimestre al 14,3% del tercer. L'ocupació ha baixat del 50,2% al 47,8%. Entre les dones estrangeres la taxa d'atur és del 28,7% a tercer trimestre del 2020. Més de 18.000 dones s'han incorporat al món del treball fins al segon trimestre del 2020 al sector de la sanitat i els serveis socials, però 30.000 dones han perdut la feina en el món de la cultura i els esports, i 23.000 dones l'han perdut en el sector de l'hostaleria. Durant el tercer trimestre l'ocupació del sector de la sanitat i els serveis socials segueix augmentant entre les dones i el comerç al detall es recupera de la davallada.

Altres dades indiquen que el 54,4% de les persones que han hagut de demanar ajuda econòmica familiar són dones, pel 44,5% d'homes. Al 45,2% de les dones se'ls han reduït els ingressos a la llar pel 37% d'homes. Gairebé un 30% de les dones diuen que amb els ingressos mensuals amb els que compten en l'actualitat tindran més dificultats o moltes dificultats per poder arribar a finals de mes. I prop d'un 40% de les dones diuen que la seva situació econòmica ha empitjorat o ha empitjorat molt el darrer mes.

Per a la Laura Martínez Portell, presidenta de l’Institut Català de les Dones, aquestes dades són una “aproximació” a la realitat que viuen les dones i ofereixen una “fotografia essencial i necessària” per a la construcció de polítiques públiques que s’adaptin i donin resposta a les dones catalanes.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article