Entitats socials apunten el “racisme institucional” i la greu crisi de l'habitatge com a causes de l'incendi de Badalona

SOS Racisme i la Taula del Tercer Sector critiquen que les víctimes han estat privades de drets fonamentals


L'incendi a la nau industrial abandonada i ocupada de Badalona, que fins ara se salda amb tres morts i divuit ferits, dos dels quals crítics, ha posat en evidència les greus condicions de vida de les persones que hi vivien dins des de feia anys. Diverses entitats socials han denunciat la deixadesa de les administracions en el sinistre i apunten el racisme i la greu crisi de l’habitatge com a causes del desenllaç.

Per a SOS Racisme, el “racisme institucional” ha estat un factor determinant en el que ha passat a Badalona. L’organització considera “còmplice necessari” l'Ajuntament de Badalona i el seu alcalde, el popular Xavier Garcia Albiol, per “promoure els discursos d'odi i xenofòbia envers una part de la població” i de desviar el focus d'atenció “cap a l'incivisme i la suposada delinqüència”. L'entitat també acusa la Generalitat de la “manca de polítiques” que garanteixin l'accés a un habitatge i del “col·lapse de la mesa d'emergència”. I també apunta al govern estatal per “negar-se a regularitzar” les persones en “situació administrativa irregular”.

A parer de Sos Racisme, els esdeveniments són “conseqüència directa” d'un sistema “capitalista, classista i racista” que “vulnera els drets econòmics, socials, culturals de les persones migrades”, i acusa les diferents administracions de fer-ho “sistemàticament”. SOS Racisme lamenta que les víctimes han estat privades de “drets fonamentals” com el dret a un habitatge digne, el dret a la seguretat social, el dret al treball o el dret a la salut, entre d'altres i recorda a les administracions el “deure” de garantir-los-els.

Per a la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya l’incendi posa de manifest la “crisi greu de l'habitatge” que hi ha a Catalunya. “El que ha passat a Badalona evidencia com la manca d'accés a un habitatge digne està impactant en els col·lectius més vulnerables”, assegura l'entitat en un comunicat. A banda, també avisa que la Covid-19 ha “agreujat encara més” la pobresa i les desigualtats. La Taula calcula que abans de la pandèmia hi havia un milió de persones en exclusió residencial a l'entorn de Barcelona.

A parer de la plataforma, que agrupa més de 3.000 entitats socials catalanes, l'emergència de l'habitatge que hi ha a Catalunya “colpeja sobretot” a persones que no tenen alternativa habitacional i es veuen “obligades a viure en infrahabitatges”.

L'incendi de Badalona “també evidencia” com l'exclusió social “encara és més gran” en les persones migrades, així com les dificultats “greus” que tenen per accedir a un habitatge. L'entitat cita l'nforme Insocat d'ECAS del gener del 2020 per afirmar que la taxa de risc de pobresa o exclusió de les persones migrades procedents de països extracomunitaris és del 54% enfront del 18% de la població nascuda a l'Estat espanyol o el 19% de la nascuda a altres països de la Unió Europea.

Per tot plegat la Taula del Tercer Sector fa èmfasi en la necessitat d'augmentar “amb urgència” el parc d'habitatge social, segons les seves dades inferior al 2%, molt per sota de la mitjana europea del 15%. També reclama que s'incrementi les ajudes a l'habitatge i que siguin complementàries a la Renda Garantida de Ciutadania.

El Govern de la Generalitat ha declarat dol a tot Catalunya per a aquest divendres 11 de desembre “amb motiu del greu incendi” de Badalona. Durant aquest dia se suspendran les celebracions oficials i les banderes onejaran a mig pal en els edificis i dependències de la Generalitat i en les corporacions públiques a Catalunya. Així mateix, el Govern també ha manifestat el seu acompanyament en aquests moments a les famílies de les víctimes.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article